Jadłospis w więzieniu. Kto za niego odpowiada?
W każdym więzieniu osadzeni muszą otrzymywać posiłki. A kto odpowiada za jadłospis? To funkcjonariusz działu kwatermistrzowskiego, który przy udziale pracownika służby zdrowia dostosowuje do każdego indywidualnie diety. Przebywający w zakładzie karnym musi otrzymać trzy razy dziennie napój i posiłki o odpowiedniej wartości odżywczej, w tym co najmniej jeden posiłek gorący. Wartość energetyczna posiłków jest również bardzo ważna. W ramach dziennego wyżywienia osadzonych zawiera nie mniej niż 2800 kcal dla osadzonych do 18-go roku życia oraz 2600 kcal dla pozostałych więźniów.
Co jedzą więźniowie? W jednostkach penitencjarnych dostępnych jest kilka rodzajów posiłków
Chociaż oczywiście więzienie nie kojarzy nam się dobrze, okazuje się, że osadzeni mają tam czasami lepsze warunki niż chociażby pacjenci w szpitalach. Szczególnie jeśli chodzi o posiłki. Więźniowie mogą wybrać sobie dietę, którą często w trakcie odsiadki zmieniają, tłumacząc się np. zmianą religii.
W więzieniu wyróżnionych jest kilka rodzajów posiłków. Są to:
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami podstawowymi – P”;
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami dla małoletnich – M”;
- posiłki lecznicze: lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne
- posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych
- posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych
Posiłki w więzieniu. Przykładowy jadłospis
Ekspress Ilustrowany opublikował autentyczny jadłospis, który otrzymują więźniowie w areszcie przy ulicy Smutnej w Łodzi. Wybór jest naprawdę duży. W jadłospisie codziennie figuruje aż 8 różnych zestawów, w zależności od diety osadzonego. Oto przykładowe śniadania, które pojawiają się w placówce:
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, serek homogenizowany, jabłka
- pieczywo ryżowe, produkt do smarowania pieczywa, herbata, marmolada, jabłka
- chleb, produkt do smarowania pieczywa, herbata, szybka tyrolska
- chleb, produkt do smarowania pieczywa, herbata, jajka gotowane na twardo, dżem truskawkowy
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, serek kanapkowy, jabłka, cukier, jajko gotowane na twardo
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, kiełbasa śniadaniowa, parówki drobiowe
Oto przykładowe obiady, które pojawiają się w placówce:
- zupa selerowa z ziemniakami, skrzydełka drobione w warzywach, ryż, surówka z warzyw mieszanych, kompot jabłkowy
- krupnik, bigos, ziemniaki gotowane, kompot jabłkowy
- zupa ryżowa, klopsiki drobiowo jarzynowe w sosie koperkowym, ziemniaki gotowane, buraki glazurowane, napój o smaku wiśniowym
- zupa ryżowa, klopsiki sojowe w sosie koperkowym, buraki glazurowane, herbata
- zupa ryżowa, sałata z buraków, napój o smaku owocowym, pierogi z kapustą i grzybami
- zupa pomidorowa w ryżem, pulpet rybno-jarzynowy w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z marchwi i pietruszki, herbata
Oto przykładowe kolacje, które pojawiają się w placówce:
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, twaróg, jabłka
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, kiełbasa drobiowa, jabłka
- chleb, produkt do smarowania pieczywa, herbata, paprykarz szczeciński
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, mortadela drobiowa
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, pasztet sojowy, jabłka
- chleb pszenny, produkt do smarowania pieczywa, herbata, żywiecka drobiowa, jabłka, pieczywo ryżowe