Gdzie szukać prawdziwków?
Sezon grzybowy w Polsce zaczyna się w czerwcu i trwa do końca listopada, ale przełom września i października to zazwyczaj czas największego grzybobrania. Jeszcze ciepłe wrześniowe dni w połączeniu z pierwszymi obfitymi opadami deszczu prowadzą do wysypu grzybów w lasach. Właśnie wtedy najłatwiej upolować króla polskich lasów, czyli borowika szlachetnego.
Gdzie najlepiej szukać prawdziwków? Początkujący grzybiarze powinni wiedzieć, że produkcja owocników grzybów leśnych obywa się w drzewostanach. Pomiędzy grzybnią a korzeniami drzew zachodzi związek nazywany ektomikoryzą. Drzewa i grzyby wymieniają się pomiędzy sobą różnymi substancjami. Grzyby przekazują drzewom związki mineralne i wodę, a otrzymują w zamian węglowodany. Bez tego związku w lesie w ogóle nie byłoby grzybów. Poszukiwacze prawdziwków powinni wiedzieć, z jakimi drzewami wchodzą one w symbiozę. Eksperci podkreślają, że borowików należy szukać przede wszystkim przy sosnach i świerkach. Uwagę poszukiwaczy grzybów powinny zwrócić obrzeża sosnowych polan, a także miejsca pokryte mchem. Prawdziwki znajdziemy także przy dębach i bukach. To oznacza, że na poszukiwanie borowików możemy wyruszyć zarówno do lasów liściastych, jak i iglastych oraz mieszanych.
Jak rozpoznać borowika szlachetnego?
Borowik szlachetny jest jednym z najcenniejszych grzybów w Polsce. Rozpoznanie nie powinno sprawiać większych problemów początkującym grzybiarzom. Kapelusz borowika jest mięsisty, wypukły i matowy o barwie od piaskowej do kasztanowej. Rurki u młodych osobników są prawie białe, u starszych żółtooliwkowe. Trzon prawdziwa jest gruby, baryłkowaty, koloru piaskowego z białawą siateczką żyłek. Borowika można jednak pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym, który charakteryzuje się trzonem z brązową siateczką o długich oczkach oraz różowo zabarwioną warstwą rurek. U młodych osobników rurki są brudnobiałe. Kapelusz goryczaka jest poduchowaty, zamszowaty. Nawet niewielki dodatek goryczaka do potrawy sporządzonej z borowików nie będzie nadawał się do jedzenia z powodu silnej goryczy.
Często jest mylony z borowikiem. Ten grzyb zepsuje wam każdą potrawę
