Gdzie szukać prawdziwków?

i

Autor: pixabay

Grzyby

Gdzie szukać prawdziwków? W tych miejscach rośnie ich najwięcej

2025-02-11 15:24

Grzybobranie to polski sport narodowy. Polacy uwielbiają leśne wędrówki w poszukiwaniu darów lasów, a okazem szczególnie poszukiwanym jest borowik szlachetny. Podpowiadamy, gdzie szukać prawdziwków, żeby wrócić do domu z pełnymi koszykami.

Gdzie szukać prawdziwków?

Sezon grzybowy w Polsce zaczyna się w czerwcu i trwa do końca listopada, ale przełom września i października to zazwyczaj czas największego grzybobrania. Jeszcze ciepłe wrześniowe dni w połączeniu z pierwszymi obfitymi opadami deszczu prowadzą do wysypu grzybów w lasach. Właśnie wtedy najłatwiej upolować króla polskich lasów, czyli borowika szlachetnego.  

Gdzie najlepiej szukać prawdziwków? Początkujący grzybiarze powinni wiedzieć, że produkcja owocników grzybów leśnych obywa się w drzewostanach. Pomiędzy grzybnią a korzeniami drzew zachodzi związek nazywany ektomikoryzą. Drzewa i grzyby wymieniają się pomiędzy sobą różnymi substancjami. Grzyby przekazują drzewom związki mineralne i wodę, a otrzymują w zamian węglowodany. Bez tego związku w lesie w ogóle nie byłoby grzybów. Poszukiwacze prawdziwków powinni wiedzieć, z jakimi drzewami wchodzą one w symbiozę. Eksperci podkreślają, że borowików należy szukać przede wszystkim przy sosnach i świerkach. Uwagę poszukiwaczy grzybów powinny zwrócić obrzeża sosnowych polan, a także miejsca pokryte mchem. Prawdziwki znajdziemy także przy dębach i bukach. To oznacza, że na poszukiwanie borowików możemy wyruszyć zarówno do lasów liściastych, jak i iglastych oraz mieszanych.

Jak rozpoznać borowika szlachetnego?

Borowik szlachetny jest jednym z najcenniejszych grzybów w Polsce. Rozpoznanie nie powinno sprawiać większych problemów początkującym grzybiarzom. Kapelusz borowika jest mięsisty, wypukły i matowy o barwie od piaskowej do kasztanowej. Rurki u młodych osobników są prawie białe, u starszych żółtooliwkowe. Trzon prawdziwa jest gruby, baryłkowaty, koloru piaskowego z białawą siateczką żyłek. Borowika można jednak pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym, który charakteryzuje się trzonem z brązową siateczką o długich oczkach oraz różowo zabarwioną warstwą rurek. U młodych osobników rurki są brudnobiałe. Kapelusz goryczaka jest poduchowaty, zamszowaty. Nawet niewielki dodatek goryczaka do potrawy sporządzonej z borowików nie będzie nadawał się do jedzenia z powodu silnej goryczy.

Często jest mylony z borowikiem. Ten grzyb zepsuje wam każdą potrawę

Quiz. Trujące, jadalne, niejadalne - sprawdź, czy dobrze rozpoznasz te grzyby
Pytanie 1 z 14
Pieprznik pomarańczowy jest...
pieprznik pomarańczowy
Czy warto jeść grzyby?
Nie ma głupich pytań
Grzyby-zombie, psychodeliki i... maślaki. Dlaczego świat grzybów jest tak fascynujący? Marta Wrzosek