mecz

i

Autor: pexels/wikipedia

kuchnia

Euro 2024. Te przekąski podaje się na niemieckich stadionach. Możesz zrobić je samemu w domu!

2024-07-02 15:31

Półmetek Euro 2024 za nami. Gospodarzami w tym roku są Niemcy i to właśnie tutaj odbywają się wszystkie mecze. Poza piłkarskimi emocjami, uczestnicząc w meczach możemy także poznać kulturę danego kraju. Czy wiesz, jakie przekąski podawane są na stadionach? Każde miasto ma swój wyjątkowy przysmak. Jaki? Sprawdź!

Euro 2024. Najważniejsze informacje

Choć Polska odpadła z rozgrywek Euro 2024, wciąż sportowe emocje trzymają Polaków. Obecnie jesteśmy na półmetku, a finał mistrzostw Europy zaplanowano na 14 lipca i odbędzie się na Olympiastadion w Berlinie.

Poza tym, mecze odbywają się na dziesięciu stadionach: w Berlinie, Monachium, Dortmundzie, Hamburgu, Lipsku, Gelsenkirchen, Düsseldorfie, Kolonii, Stuttgarcie i Frankfurcie nad Menem.

Przekąski, które podawane są na stadionach podczas Euro 2024. Możesz zrobić je w domu!

Ci, którzy mają okazję wybrać się na mecze, poza wzięciem udziału w niezapomnianych przeżyciach sportowych, mogą również zapoznać się z kulturą innego narodu.

U nas na stadionach królują hot-dogi, zapiekanki czy frytki. A czy tak samo jest na niemieckich stadionach? Nie do końca. Jeśli macie ochotę poczuć się na stadionie, koniecznie przygotujcie sobie na mecze przekąski.

I tak, w Lipsku podawane są tzw. handbrot, czyli specjalne bułeczki z z szynką, serem żółtym i pieczarkami. Przygotowanie ich jest naprawdę banalne! Oto przepis:

  1. Z wody, mąki, soli i drożdży przygotuj ciasto, które następnie zostaw na godzinę do wyrośnięcia
  2. W tym czasie zetrzyj ser, pokroi szynkę w paski oraz pieczarki w grubsze plasterki i podsmaż na ogniu
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, podziel na dwie części – jedną połóż na blasze, na nią nałóż farsz i przykryj drugą warstwą ciasta
  4. Następnie uformuj długą bagietkę z nadzieniem. Podziel ją nożem delikatnie, żeby powstały bułeczki. Wystarczy piec przez 20–25 minut w 220 stopniach
  5. Tradycyjnie Niemcy z Lipska jedzą takie bułeczki z kleksem twarożku lub śmietany.

Berlin natomiast oznacza tylko jedno - currywurst, czyli kiełbasa ze specjalnym sosem.

  1. Białą kiełbasę usmaż na patelni
  2. Teraz czas na sos. Usmaż pokrojoną w kostkę jedną cebulę, dodaj do niej koncentrat pomidorowy (łyżeczka na każde 200 g kiełbasy) i około 4 g (łyżeczka) curry
  3. Następnie dolej tłoczony sok jabłkowy, ostry keczup i trochę chilli
  4. Pokrój kiełbasę w grube plastry, zalej sosem, a na wierz dodaj  jeszcze trochę curry
  5. Currywurst najlepiej podawać z chlebem lub frytkami

Stadion w Kolonii oferuje reibekuchen z musem jabłkowym. Jak je zrobić?

  1. Zetrzyj na grubych oczkach ziemniaki, odciśnij
  2. Zmieszaj z surowymi jajkami, mąką i pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę
  3. Dopraw i uformuj duże placki, które następnie podsmaż. Odsącz nadmiar tłuszczu
  4. Na wierz placków dodaj mus jabłkowy

Ostatnia propozycja jest prosto z Monachium. Tam na stadionach serwuje się leberkassemmeln, czyli pieczeń z mielonego mięsa. Oto sposób przygotowania:

  1. Oczyść mięso(wieprzowe, niezbyt tłuste), wysusz i dodaj mleka. Co ważne, mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej prosto z lodówki
  2. Pokrój słoninę w drobną kostkę, dodaj do mięsa, a następnie dolewaj mleka i wyrób całość
  3. Masę włóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piecz około 50 minut w temperaturze 180–200 stopni
  4. Kawałek pieczeni połóż na chlebie lub w bułce z masłem

Teraz możecie już poczuć niemieckie przysmaki w swoim domu! Powodzenia!

Polacy wrócili z nieudanego Euro 2024. Kibice gorąco przywitali ich na lotnisku
Sonda
Oglądasz mecze Euro 2024?