18 czerwca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sushi
18 czerwca przypada Międzynarodowy Dzień Sushi. To doskonała okazja, by wybrać się do azjatyckiej restauracji i skosztować swojej ulubionej potrawy.
Co ważne, sushi jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe! Potrawa ta, bazująca na rybie i warzywach ma bowiem wiele wartości odżywczych. Podstawą są owoce morza oraz ryby, a więc są znakomitym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B oraz fosforu. Kolejny cenny składnik sushi to ryż, czyli źródło węglowodanów złożonych, witamin (C, z grupy B, E), a także białka.
A czy wiesz, jak powinno się spożywać sushi? Wcale nie pałeczkami! Choć mało kto wie, tę potrawę powinniśmy jeść palcami. Nigiri natomiast najlepiej jest zjadać naraz, do góry nogami, co znacznie ułatwi nam jedzenie. Pamiętajmy też, że kucharze mogą obrazić się kiedy zobaczą, że mieszamy wasabi z sosem sojowym.
Polecany artykuł:
Uwielbiasz sushi? Sprawdź wiedzę o tym przysmaku w naszym quizie!
Z myślą o miłośnikach sushi przygotowaliśmy quiz, w którym będziecie mogli sprawdzić swoja wiedzę o tym przysmaku. Tylko prawdziwy mistrz zdobędzie komplet punktów! Powodzenia!