Co jeść, żeby nie chorować? Zapytaliśmy Czytelników, jak dbają o swoją odporność. Sprawdź!

i

Autor: Pixabay.com

Co jeść, żeby nie chorować? Zapytaliśmy czytelników, jak dbają o swoją odporność. Sprawdź!

2022-09-06 11:18

Koniec lata coraz bliżej, a wraz z nim coraz bardziej spadają temperatury. Takie pogody sprzyjają przeziębieniom. Jednak można się przed tym uchronić, zmieniając nawyki żywieniowe. Postanowiliśmy zapytać naszych Czytelników, w jaki sposób dbają o swoją odporność.

Jak dbać o odporność?

O to jak dbają o swoje zdrowie, zapytaliśmy naszych czytelników.

– Staram się jeść więcej warzyw, a zamiast słodkich deserów jem owoce. Dodatkowo biorę witaminę C i D3 w tabletkach – tłumaczy Edyta spod Łodzi.

Kolejna czytelniczka zdradziła nam jeszcze inny sposób na zdrowie.

– Robię sobie domowe kiszonki z kapusty i cebuli. Jeszcze codziennie jem kanapki z czosnkiem na kolację – mówi pochodząca ze Śląska Teresa.

By zachować wysoką odporność, warto również odwiedzić aptekę.

- Suplementuję witaminę C i D3, a do każdego posiłku staram się dodać jakąś zieleninę lub surówkę – dodaje Marta z Łodzi.

Jak dbać o odporność? Eksperci radzą

Podstawą zdrowej diety powinny być warzywa i owoce, bogate w witaminę C i beta-karoten. Najwięcej witaminy C mają: czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka i brokuł. Natomiast, żeby uzupełnić beta-karoten warto jeść: marchewkę, jarmuż, szpinak, boćwina i ponownie natkę pietruszki i czerwoną paprykę.

Ważnym elementem są także warzywa cebulowe: cebula, por, szczypiorek i kojarzony z odpornością czosnek. Zawierają one w sobie masę witamin, a dokładnie C, A, E, witaminy z grupy B, a także związki siarkowe, siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula działają bakterio i grzybobójczo.

Powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość popularnej witaminy D3. Jej niedobór może doprowadzić do chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, a także infekcyjnych. Produkty, które są w nią bogate to: tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Najlepszym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D3 jest przebywanie na słońcu. Przez coraz mniejszą ilość słońca i czas w większości spędzany w domu, powinno się suplementować tę witaminę.

Odporność na choroby. Zadbaj o dietę!

Każdy zna, przynajmniej z dzieciństwa, kiszonki. Są one naturalnym sposobem konserwowania żywności i zawarte w nich cukry proste, zmieniają się w kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych. Dodatkowo, podczas fermentacji wytwarzają one witaminę C.

Również fermentowane produkty mleczne są ważne dla naszego układu immunologicznego. Zaliczają się do nich jogurt, kefir, maślanka oraz mleko acidofilne. Tak samo jak kiszonki, zawierają one bakterie fermentacji mlekowej.

Duży wpływ na wzrost odporności mają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, przede wszystkim występują one w tłustych rybach morskich. Odpowiednie spożycie tych kwasów wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. Można je znaleźć w sardynkach, łososiu, makreli, śledziach i tuńczyku oraz oleju lnianym i rzepakowym.

Dla organizmu ważne są produkty bogate w cynk. Jego niedobór może powoduje trudniejsze gojenie się ran i podatność na infekcje. Produkty bogate w cynk to: ostrygi, wołowina i inne czerwone mięsa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste.

Warto pamiętać, że oprócz diety na odporność ma wpływ odpowiednia ilość snu i aktywność fizyczna.

Artur z Łodzi i jego freestyle na skrzypcach