Burger Drwala czy Rywala? Dietetyk porównał kanapki
Pojawienie się burgera Drwala w zimowej ofercie McDonald’s co roku wywołuje sporo emocji. Nie dość, że pojawiają się nowe smaki, to kanapka zaskakuje coraz wyższymi cenami. W tym roku jednak dodatkowych emocji dostarczyła sieć Max Burgers, która wprowadziła do swojej oferty burgera Rywala i rzuciła tym samym wyzwanie sieci McDonald’s, o czym świadczy hasło reklamowe „Zrobiliśmy to lepiej”.
No to który burger jest lepszy? Odpowiedzi na to pytanie szukał popularny w mediach społecznościowych dietetyk Michał Wrzosek, który porównał obie kanapki, a konkretnie Drwala z żurawiną i Rywala Beef and Becon. Oto werdykt:
- Drwal ma 950 kcal, a Rywal 975 kcal, więc to żadna różnica (…) Jeśli chodzi o skład, to są podobne do siebie, oba fatalne. Drwal ma prażoną cebulę, a Rywal świeżą, ale to wcale nie czyni go lepszym wyborem. Drwal ma w sobie żurawinę, a Rywal borówkę, ale są przetworzone i na pewno zawierają cukier - mówi dietetyk i podkreśla, że obie kanapki mają czerwone mięso i podobną zawartość tłuszczów nasyconych, które są dla nas bardzo szkodliwe.
- Rywal reklamuje, że zrobił tę kanapkę lepiej, a zrobił ją tak samo słabo. Szkoda pieniędzy i twojego zdrowia - kwituje Wrzosek.