Wigilia i Boże Narodzenie. Jakie dania przygotować?
Oczywiście jak wiemy, w wigilie wszystkie dania powinny być bezmięsne. Zgodnie z przesądami, ich liczba powinna wynieść 12. Wśród najczęściej spotykanych na wigilijnym stole są: pierogi, zupa grzybowa lub barszcz czerwony, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, śledzie, ryba smażona, ryba w galarecie, ryba po grecku czy sałatka jarzynowa. Obowiązkowo również do picia kompot z suszu, a na deser kutia, pierniki czy makowiec.
W Boże Narodzenie mogą już pojawić się dania mięsne i wtedy najczęściej stawiamy na przeróżne pieczenie: schab ze śliwką czy kaczka pieczona to niemal must have. I oczywiście bigos.
Dania te są jednak w większości bardzo czasochłonne, a intensywny okres przedświąteczny nie sprzyja długiemu staniu w kuchni. Ale jak się okazuje, jest i na to pewien sposób.
Niektóre wigilijne potrawy można wcześniej zamrozić
Istnieją jednak potrawy, które spokojnie już teraz możemy przygotować, a następnie zamrozić. Po rozmrożeniu nadal będą pyszne, jakbyśmy dopiero co je ugotowali.
Co nadaje się do zamrożenia?
- Pierogi
- Krokiety
- Makowiec
- Bigos
- Pasztet