Jak powstaje kawa?
Zanim kawa trafi do naszych kubków czy filiżanek i pozwoli nam dobrze zacząć dzień, pobudzić się czy po prostu delektować się jej smakiem, musi być najpierw zebrana, a następnie poddana kilku etapom.
Kawa jest owocem krzewu kawowca, a gdy dojrzeje, zrywa się ją za pomocą dwóch metod: ręcznie lub mechanicznie. Częściej jednak, ze względu na położenie krzewu wysoko w górach, robi się to samodzielnie, bez wykorzystywania maszyn.
Po zebraniu owoców, trzeba wybrać z nich nasiona kawy i podać je suszeniu. I tu znów mamy do wyboru dwie metody: sucha i mokra. W metodzie suchej owoce są ręcznie sortowane i oczyszczane z ziemi i gałęzi, a następnie pozostawia się je na 4-7 tygodni na słońcu, co jakiś czas obracając grabiami. Jest gotowa do kolejnego etapu kiedy poziom wilgotności spadnie poniżej 12,5 procent. Jeśli chodzi o metodę mokrą, owoce kawowca trafiają do maszyny, która je zgniata, oddzielając skórkę i miąższ od nasion. Następnie ziarna wkładane są do zbiorników na 1-1,5 doby, a w nich naturalne procesy enzymatyczne oczyszczają je ze śluzu. Na koniec ziarna płuczemy i suszymy, by również osiągnęły poziom poniżej 12,5 procent.
Kolejnym etapem jest łuskanie ziaren i tu także, w zależności od metody, mamy dwa różne sposoby łuskania. W końcu wysuszone, obłuskane i przesortowane ziarna kawy trafiają do palarni. Ziarna kawy podgrzewa się do temperatury 180-240 stopni na czas od 1,5 do 20 minut. Im dłużej palimy kawę, tym ciemniejszy kolor uzyskamy.
Ostatnim elementem powstania kawy jest proces mielenia. To jednak już zależy w zależności od naszych preferencji, czy kupimy gotową zmieloną kawę czy też sami ją zmielimy, by była świeższa.
Ile kaw dziennie można pić?
Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) dorosłe osoby mogą bezpiecznie spożywać do 400 mg kofeiny dziennie. Oznacza to, że możemy wypić dziennie około 3-4 filiżanki kawy.
Co istotne, ilość kofeiny w kubku kawy zależy od jej odmiany i sposobu przyrządzenia.
I tak, jedna filiżanka kawy filtrowanej zawiera około 140 mg kofeiny, podczas gdy espresso — około 63 mg. Kawa rozpuszczalna zawiera od 30 do 90 mg kofeiny.
A kiedy najlepiej pić kawę? Eksperci zalecają spożywanie jej po śniadaniu, a między kolejnymi filiżankami proponują odczekać od 4 do 5 godzin.
Skutki picia zbyt dużej ilości kawy
Niektórym osobom zaleca się jednak całkowitą rezygnację z kawy. Ponadto, spożywana na czczo może nasilać objawy refluksu i przyczyniać się do powstawania wrzodów żołądka. Kawy nie powinny pić też osoby cierpiące na wszelkie choroby związane z układem pokarmowym. Ograniczyć spożywanie kofeiny powinny także kobiety w ciąży.
A czy kofeinę można przedawkować? Nie do końca, bo trzeba byłoby na raz wypić około 80 szklanek espresso. Szacuje się bowiem, że doustna dawka śmiertelna wynosi około 10 g.
Pamiętajmy też, że nadmiar kofeiny może prowadzić do wielu dolegliwości takich jak: bezsenność, podwyższone ciśnienie krwi, zawroty głowy, uczucie lęku czy niepokoju.