Witamina D3 ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jest ważna dla wielu procesów zachodzących w naszym organizmie, np. budowa kości, mięśni czy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Czym jest witamina D3?
Witamina D należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach. Ta dzieli się na:
- ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach;
- cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych.
Można ją wytwarzać w naturalny sposób. Jej poziom podwyższamy przez przebywanie na słońcu. Jednak, w czasie kiedy dzień jest krótszy nie możemy zażywać kąpieli słonecznych odpowiednio długo.
Również jedzenie może zwiększyć poziom witaminy D. Jej doskonałym źródłem jest mięso niektórych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne) oraz tran. Dodatkowo są to: wątróbka, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.
Wymienione produkty powinny gościć w naszych jadłospisach, ale dieta pokrywa ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania.
Polecany artykuł:
Niedobór witaminy D3. Czym się objawia?
Przyczynami niedoboru witaminy D3 jest zbyt mała ekspozycja na słońce, a także brak jej uzupełnienia poprzez odpowiednią suplementację. Również mogą być wywołane różnymi zaburzeniami.
Jej zbyt niski poziom wiąże się z osłabieniem kości i zębów, upośledzeniem odporności a także zaburzeniem pracy mięśni i skóry. Pierwszym objawem jej niedoboru może być zbyt duże zmęczenie.
Również nadmiar witaminy D3 może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Prowadzi do zatrucia organizmu. Objawia się zmęczeniem, bólami głowy i brzucha, biegunką u dorosłych, zaparciami u dzieci. Może także doprowadzić do odkładania złogów wapnia na narządach.
Kiedy suplementować witaminę D3?
Witamina D3 jest bardzo ważna, ale w odpowiednich ilościach. Dlatego jeśli poważnie doskwierają nam, któreś z wcześniej wymienionych objawów, należy skonsultować się ze specjalistą. Ten powinien zlecić badania i na ich podstawie zalecić odpowiednią dawkę witaminy D3.
Jednak, zdrowa osoba również powinna pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Górne dopuszczalne dobowe dawki witaminy D dla zdrowych osób przekazuje portal mp.pl. Wynoszą one:
- niemowlęta (0–12 miesięcy): 1000 IU/dzień
- dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
- młodzież w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień
- dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała: 4000 IU/dzień
- kobiety w ciąży i karmiące piersią: 4000 IU/dzień
- dorośli i seniorzy z nadwagą lub otyłością: 10000 IU/dzień