W Manufakturze otworzył się nowy lokal. Serwuje dania kuchni polsko-żydowskiej

2025-08-21 16:09

Manufaktura w Łodzi wzbogaciła się o wyjątkowe miejsce! Restauracja "uKALMANA" oferuje nam podróż kulinarną przez smaki kuchni polsko-żydowskiej. Sprawdź, co kryje menu inspirowane historią Kalmana Poznańskiego i w jakich cenach.

restauracja

i

Autor: Pexels/K.B

Nowy punkt na mapie kulinarnej Łodzi. W Manufakturze otworzył się lokal "uKALMANA"

Łódź zyskała nowy punkt na kulinarnej mapie. W sercu Manufaktury, w miejscu tętniącym historią i kulturą, otworzyła się restauracja "uKALMANA". To propozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować klasycznych dań kuchni polsko-żydowskiej w nowoczesnym wydaniu.

Co ciekawe, nazwa restauracji wcale nie jest przypadkowa. "uKALMANA" to ukłon w stronę Kalmana Poznańskiego, polskiego kupca żydowskiego pochodzenia, ojca słynnego fabrykanta Izraela Poznańskiego. To właśnie Kalman, właściciel wielu działek przy ul. Ogrodowej, w XIX wieku należał do grona najbogatszych mieszkańców Łodzi. A jego syn, Izrael, stworzył imperium przemysłowe, które dziś znamy jako Manufakturę.

"uKALMANA" znajdziemy tuż obok ścianki wspinaczkowej.

"uKALMANA" oferuje kuchnię polsko-żydowską. Co znajdziemy w menu?

Restauracja "uKALMANA" stawia na tradycję i jakość. W menu znajdziemy dania przygotowywane z dbałością o sezonowość i najlepsze składniki. Co konkretnie czeka na smakoszy?

Wśród przystawek znajdziemy tu między innymi śledzie, tatar z polędwicy wołowej, pâté z gęsi, zestaw past izraelskich, ale również smażoną kaszankę i placka ziemniaczanego z bitą śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chodzi o zupy do wyboru mamy rosół, czerninę, zalewajkę i grochówkę.

Na drugie danie możemy zjeść natomiast duszoną gicz jagnięcą, poliki wołowe, smażony schab, pierś kaczki, czulent wołowy, pierogi oraz szakszukę.  

Ale w lokalu znajdziemy również nietuzinkowe desery. Wśród nich jest między innymi: sernik chałwowy z konfiturą z wiśni, fondant czekoladowy z sosem z czarnej porzeczki i lodami śmietankowymi, a także beza z kremem daktylowe rumowym, z dodatkiem orzecha włoskiego i gorzkiej czekolady.

Brzmi pysznie? Zdecydowanie. A restauracja "uKALMANA" to nie tylko miejsce, gdzie można dobrze zjeść. To także przestrzeń, która łączy wyjątkową historię Łodzi z nowoczesnością. 

Magda Gessler straciła loki! To naprawdę ona? Pokazała zdjęcie z wakacji i zszokowała wszystkich
QUIZ. Polska kuchnia obiadowa - Zobaczcie, jak dobrze znacie główne polskie dania!
Pytanie 1 z 11
Kiedy forma podobna do kotleta schabowego pojawiła się w Rzeczypospolitej Obojga Narodów?