jedzenie

Tłusty czwartek 2025. W tym miejscu serwują prawdziwie piekielne pączki!

2025-02-27 12:47

Tłusty czwartek trwa w najlepsze. Choć w większości miejsc znajdziemy raczej słodkie przekąski, są też takie lokale, które oferują nieco bardziej wyrazistą wersję pączków. Mowa o cukierni CocoArt's, w której serwują prawdziwie piekielne pączki. Wszystko za sprawą receptury z dodatkiem papryczki Carolina Reaper.

Tłusty czwartek 2025. Ulubione święto każdego łasucha! 

Tłusty czwartek świętujemy w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Jest to święto ruchome, a w tym roku wypada 27 lutego. 

W obecnych czasach najpopularniejszymi potrawy, którymi objadamy się bez liku są oczywiście pączki i faworki, ale nie zawsze tak było. Wiedzieliście, że dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem? Historia tłustego czwartku sięga pogaństwa, kiedy był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Wtedy właśnie ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, które popijano dużymi ilościami alkoholu. Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. 

Według polskiej tradycji w tłusty czwartek każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka. Dzięki temu będzie mu się dobrze wiodło aż do końca roku. 

Tłusty czwartek 2025. Tu serwują najbardziej piekielne pączki! 

Od samego rana możemy zauważyć ogromny ruch w sklepach i cukierniach, gdzie pączki kupowane są na potęgę. Są jednak miejsca, które dość oryginalnie świętują tłusty czwartek.

Cukiernia Cocoart's w Łodzi, znajdująca się przy ulicy Okopowej 111 oferuje nam...piekielne pączki! Co to oznacza?

"Połączenie delikatnego drożdżowego ciasta z wyjątkową konfiturą różaną. Tradycyjna receptura spotyka się z intensywnym smakiem. Delikatne tradycyjne drożdżowe ciasto z konfiturą. Z dodatkiem papryczki Carolina Reaper" - wyjaśniają cukiernicy. 

Średni poziom ostrości papryczki Caroina Reaper kształtuje się w okolicach 1 569 300 SHU z rekordami dochodzącymi do nawet 2 200 000 SHU! Oznacza to prawdziwe piekło dla podniebienia! Co więcej, kupując pączka musimy podpisać oświadczenie, że jemy go na własną odpowiedzialność!

Oczywiście nie mogliśmy tego przegapić i odważyliśmy się spróbować piekielnego pączka. Jak smakuje? Bardzo intensywnie! To zdecydowanie pozycja dla osób, które lubią ostre smaki, bo naprawdę język piecze! Będąc na miejscu warto zamówić do tego kawę z mlekiem, które może być dla nas jedynym ratunkiem. Ale nie ma wątpliwości, że smak jest wyjątkowy i warty spróbowania!

Kupując pączka z dodatkiem papryczki Carolina Reaper otrzymujemy również specjalny certyfikat "Ognistego Mistrza Pączka". 

Natomiast dla tych mniej odważnych - koniecznie spróbujcie dubajskiego pączka. Jest przepyszny, rozpływa się w ustach i tego smaku na pewno szybko nie zapomnicie! 

Natalia Kukulska srebrne gody świętuje na Malediwach!
Łódź Radio ESKA Google News
Autor: