Łódź

Tę kawę dostaniesz tylko w Łodzi. Powstała w rodzinnej palarni i znalazła fanów w całej Polsce

2025-02-21 15:15

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków kaw, które różnią się nie tylko regionem pochodzenia i stopniem wypalenia ziarna, ale także intensywnością, wyczuwalną goryczą czy kwasowością. Wśród nich znajdziemy wyjątkową mieszankę, dostępną tylko w Łodzi, która jest efektem wielu lat doświadczenia, pasji i miłości do kawy.

Miłośnicy kawy mają w czym wybierać. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko regionem pochodzenia i stopniem wypalenia ziarna, ale także intensywnością, wyczuwalną goryczą czy kwasowością. Część z nich to 100-procentowe arabiki. Pojawia się także 100-procentowa robusta, czyli relatywnie tańszy gatunek kawy, bardziej odpornej na działanie szkodników czy wahania temperatur. Robusta stosowana jest najczęściej w mieszankach, w których kluczowe znaczenie okazują się mieć proporcje jej i arabiki. To od nich zależy moc i finalny smak naparu. Stopień wypalenia ziaren wpływa z kolei na bardziej lub mniej goryczkowaty smak i kwasowość kawy.

- Proporcje mieszanek dobrej kawy, tzw. blendu, to zazwyczaj 80% arabiki i 20% robusty, choć spotyka się mieszanki w proporcjach 70%-30%. Mieszanki w proporcjach 60%-40% i 50%-50% stosunku arabiki do robusty niewiele mają już wspólnego z dobrą kawą – wyjaśnia Dominika Jankowska z łódzkiej Palarni Kawy „Kawowa Fabryka”.

Skomponowanie idealnej mieszanki to marzenie wielu miłośników kawy. Nie inaczej było z Andrzejem Jankowskim - założycielem „Kawowej Fabryki” - który za cel postawił sobie skomponowanie mieszanki innej niż wszystkie. Mieszanki, która miała być pozbawionej charakterystycznej goryczy i kwasowości.

Pan Andrzej swoją przygodę z kawą rozpoczął w 1994 roku. Przez kolejne lata zbierał doświadczenie wprowadzając na polski rynek zarówno kawę paloną w niewielkiej palarni, jak i pracując w przemysłowej palarni kawy, gdzie ziarno pali się w piecu o tonażowym zasypie. Sędziował też na zawodach cuppingu, gdzie profesjonaliści oceniają wygląd, teksturę, aromat i smak kawy. Mimo ogromnego doświadczenia, zadanie, jakiego się podjął – czyli osiągnięcie idealnej równowagi między kwasowością, słodyczą, goryczą i pełnią smaku (tzw. body) - okazało się niełatwe.

- Po latach próbnych wypałów, testów i udoskonaleń powstała mieszanka, która nie tylko spełnia standardy profesjonalnego espresso, ale łączy w sobie harmonię słodyczy, nuty czekolady i orzecha z subtelną kwasowością, a jej długie body sprawia, że na długo pozostaje w pamięci – podkreśla pani Dominika.

Ta mieszkanka, dostępna tylko w Łodzi, to „Espresso Rock ‘n’ Roll”. Jak podkreśla pani Dominika, jej wyjątkowy smak doceniają też klienci z różnych zakątków Polski, którzy cenią sobie jej uniwersalność, dzięki któremu sprawdza się doskonale zarówno w kawach mlecznych, jak i w tradycyjnym espresso.

- To była miłość od pierwszego... łyku – mówi pan Adrian, od kilku lat stały klient "Kawowej Fabryki". - Próbowałem i nadal próbuję wielu nowych kaw, ale żadna jak dotąd nie trafiła tak dobrze w mój gust. Kawa z żadnej palarni, a trochę ich w ostatnim czasie zwiedziłem, nie wywołała u mnie takiego efektu „wow”, jaki 3 lata temu pojawił się po pierwszych łykach „Espresso Rock ‘n’ Roll”. Od tego czasu stale do niej wracam. Zdarza się nawet tak, że jak zabraknie mi jej podczas dłuższego wyjazdu, dzwonię do „Fabryki”, żeby mi ją przysłali.

W „Kawowej Fabryce”, oprócz wypalanych niemal każdego dnia kaw z różnych regionów świata, znajdziemy też inne autorskie mieszanki, takie jak „Office Blend” czy „Breakfast Blend”. Wiele osób wybiera właśnie je, bo są bardziej zrównoważone niż kawy pochodzące z jednego regionu, które cechują specyficzne smaki.

Ale kawy to nie wszystko, co ma do zaoferowania rodzinna palarnia kawy z Łodzi. To miejsce prowadzone przez ludzi z pasją, która bywa bardzo zaraźliwa. Dominika i Rafał każdego dnia dzielą się z klientami ciekawostkami ze świata kawy. Wystarczy tu zajrzeć, by wyjść bogatszym o ogrom cennych wskazówek i porad. Każdy może też liczyć na degustację świeżo wypalonej kawy. Co ciekawe, wśród stałych bywalców nie brakuje też czworonogów, którzy zawsze są ciepło witani przez Rafała i Dominikę.

Zespół „Kawowej Fabryki” swoją pasją chce zarazić również najmłodszych.

- Odwiedzamy łódzkie szkoły podstawowe, licea, a nawet przedszkola, szerząc w ten sposób wiedzę o kawie i budując świadomość, która w przyszłości zaowocuje - miejmy nadzieję - dobrymi wyborami - mówi pani Dominika. - Jednym ze zrealizowanych przez nas projektów był projekt klas chemicznych XLVII Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi, dotyczący kawy w całym jej procesie powstawania. Oprócz podstaw, nie zabrakło także zaawansowanej wiedzy na temat procesów chemicznych zachodzących podczas wypalania kawy. Projekt trwał przez cały rok szkolny, a uczniowie zakończyli go podejmując próbę wyhodowania własnych drzewek kawowych.

Coffee time is anytime - rozpoznaj najpopularniejsze sposoby podawania kawy?
Pytanie 1 z 10
Espresso to:
Łódź Radio ESKA Google News
Autor:
Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości kawy