Jak donosi czasopismo naukowe „Nature Genetics”, biolodzy z Uniwersytetu w Buffalo, wykorzystując geny krzewów kawowych z całego świata, stworzyli drzewo genealogiczne najpopularniejszego gatunku kawy na świecie. Naukowcy, aby zbadać przeszłość kawy, przeanalizowali genomy m.in. Coffea canephora oraz 30 innych roślin, w tym próbkę z XVIII w. z Muzeum Historii Naturalnej w Londynie, którą szwedzki przyrodnik Karol Linneusz użył przy oznaczeniu botanicznym rośliny.
- Znana nam dzisiaj kawa arabska pojawiła się ok. 600 tys. lat temu poprzez naturalną krzyżówkę dwóch innych gatunków kawy, czyli bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka - podkreślił Victor Albert, biolog z Uniwersytetu w Buffalo, który współprowadził badanie.
Dzikie gatunki kawy pochodzą z Etiopii, ale za prekursora produkcji kawy uważa się Jemen, gdzie ziarna była palone, mielone i sprzedawane już w XIV w. Kawa arabska, ceniona za słodki i delikatny smak, stanowi obecnie ok. 60-70 proc. światowego rynku kawy. Pozostałą część stanowi robusta - mocniejsza i bardziej gorzka.
- Badania dotyczące tego, w jaki sposób powstał gatunek kawy arabskiej, pomogą w przyszłości w stworzeniu skutecznych preparatów do ochrony upraw – zaznaczył Fabian Echeverria-Beirute, biolog z Texas A&M University, który był zaangażowany w badania.
Polecany artykuł: