Jedzenie w Łodzi

Sprawdziłam, jak smakuje Burger Rywala z MAX Premium Burgers. Czy zmiótł konkurencję?

2024-01-10 15:35

Od pewnego czasu w MAX Premium Burgers możemy spróbować nowości. Burger Rywala, bo o nim mowa, ma być konkurentem dla chociażby Burgera Drwala, który oferuje sieć Mc Donald's. O wyjątkowości nowego menu porozmawiałam z Richardem Bergfors, CEO MAX Premium Burgers. Sprawdziłam też, czy faktycznie zmiótł konkurencję.

Burger Rywala w MAX Premium Burgers. Na czym polega jego wyjątkowość?

Restauracja Max Premium Burgers od pewnego czasu dostępna jest również w Łodzi i mocno stara się zaspokoić podniebienia mieszkańców. Teraz w ofercie pojawił się Burger Rywala, który biorąc chociażby pod uwagę nazwę, jest prawdopodobnie konkurencją dla najpopularniejszego burgera tego okresu, czyli Burgera Drwala z Mc Donald's.  Na czym jednak polega oryginalność oferty MAX Burgers?  Zapytałam o to samego Richarda Bergforsa, CEO MAX Premium Burgers.

W Państwa ofercie jest nowość, Burger Rywala. Na czym polega jego wyjątkowość, czym różni się od pozostałych pozycji?

Richard Bergfors: Zgadza się, 15 listopada br. wprowadziliśmy do oferty Burgera Rywala, czyli jednego z największych i najbardziej premium burgerów w naszej ofercie (Grand Deluxe) - dużego, sycącego i satysfakcjonującego, niezależnie od wybranej wersji. Jego wyjątkowość wynika z składników które połączyliśmy w burgerze – sos na bazie szwedzkiej borówki (lingonberry) i dipu BBQ, smażony ser mozzarella, ser cheddar, sałata, cebula i sos kreolski, zamknięte w naszej bułce Frisco. Ten burger wyróżnia się na tle konkurencji i uważam, że zrobiliśmy to lepiej. Już wiemy, że nasza nowość spotkała się z ogromnym zainteresowaniem naszych gości, ponieważ burger został tymczasowo wyprzedanych w niektórych restauracjach, a my sprzedaliśmy już prawie tyle burgerów, ile planowano na cały okres sprzedaży.

Jaki jest sekret, by stworzyć burgera idealnego? Co jest najważniejsze? Odpowiednie mięso, bułka, sos?

Od ponad 50 lat naszą misją jest serwowanie gościom najsmaczniejszych burgerów przygotowanych z najwyższej jakości składników. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Osobiście jem burgery bardzo często, a kiedy planuje podróż, to na mojej trasie najważniejsze są miejsca, gdzie mogę spróbować nowego burgera a nie oglądać zabytki. Idealny burger to równowaga i harmonia wszystkich składników, które wzajemnie się uzupełniają, tworząc perfekcyjną symfonię smaku i odczucia w ustach. 

Mają Państwo również szeroką ofertę wege. Czy faktycznie, z biegiem czasu, ludzie odchodzą od mięsa, widać to w Państwa statystykach?

Rzeczywiście, z roku na rok coraz więcej z naszych gości wybiera opcje wegetariańskie i posiłki z nie czerwonego mięsa. W 2022 roku, dzięki naszej szerokiej ofercie dań wegetariańskich, 40% posiłków sprzedawanych w polskich restauracjach MAX nie zawierało czerwonego mięsa. Naszym celem na przyszłość jest, aby co drugi posiłek sprzedawany w polskich restauracjach nie składał się z wołowiny.

Oczywiście nie możemy narzucić niczego naszym gościom, dlatego zależy nam, żeby zawsze mieli możliwość wyboru. Tym też kierowaliśmy się podczas tworzenia Burgera Rywala – powstał on w trzech wersjach, w tym w wersji wegetariańskiej zawierającej nasz autorski Plant Beef. 

Chwalą się Państwo, że Wasze burgery są pozytywne dla klimatu - co to oznacza?

Przez lata MAX Burgers podjął wiele działań mających na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu przygotowywania posiłków i funkcjonowania restauracji. Uważamy jednak, że samo osiągnięcie neutralności już nie wystarcza, dlatego też dążymy do pozytywnego wpływu na klimat. A składa się na to wiele działań.Już 2008 roku jako pierwsi na świecie w naszym menu umieściliśmy informacje o śladzie węglowym, który został wyemitowany podczas produkcji danego dania. 

 W MAX konsekwentnie rozszerzamy również menu. Już w 2016 do menu trafiła szeroka oferta "Green Family Menu", którą klienci przyjęli z dużym entuzjazmem. W 2019 r. wprowadziliśmy przełomowy produkt bezmięsny – Plant Beef A kilka miesięcy temu, bo w maju br. przedstawiliśmy nowe, odświeżone menu Supreme Green, rozszerzając ofertę roślinnych burgerów o nowe proteiny. Ponadto w MAX Burgers sadzimy drzewa, które absorbują i usuwają dwutlenek węgla z atmosfery. W ten sposób niwelujemy 110 proc. emisji. Oznacza to, że nie tylko jesteśmy w stanie zrównoważyć wszystkie emisje z procesu produkcji żywności, ale idziemy o krok dalej, bo wychwytujemy dwutlenek węgla odpowiadający kolejnym 10 proc. emisji. Oznacza to, że MAX pomaga zmniejszyć ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze. Od 2008 roku MAX Burgers posadziło około 3,26 miliona drzew, m.in. w Ugandzie. To ogromny obszar o powierzchni około 6 723 hektarów, co odpowiada 9 605 boiskom piłkarskim.

Czy planują Państwo w najbliższym czasie otwarcie kolejnych lokali? Na liście znajduje się kolejna lokalizacja w Łodzi?

W 2024 planujemy otwarcie co najmniej dwóch nowych restauracji, a mamy nadzieję, że uda się otworzyć nawet cztery. Na ten moment nie zdradzamy lokalizacji nowych lokali, ale zapewniamy, że Łódź, jedno z największych miast w Polsce jest dla nas bardzo ważnym punktem sprzedaży.

Sprawdziłam, jak smakuje Burger Rywala. Zmiótł konkurencję?

Pomimo słuchania o wyjątkowości Burgera Rywala, postanowiłam sprawdzić jego smak. Burger faktycznie robił wrażenie, był duży, ilość produktów aż wychodziła poza niego. Zachwyciła mnie ilość sera, który bardzo sobie cenię w burgerach, a w większości przypadków znajdziemy tylko niewielki plasterek. Tutaj był duży kawałek smażonego sera mozzarella. Do tego żurawina! Idealne połączenie. Mięso było smaczne, sos także, nie było za dużo sałaty.

Ogólne wrażenie było bardzo dobre. Myślę, że Burger Rywala z pewnością smakuje lepiej niż Burger Drwala i jest dużo lepszej jakości.

Burger Rywala. Cena

A ile zapłacimy za Burgera Rywala? To też sprawdziłam. Do wyboru jednak mamy kilka opcji. Możemy kupić Burgera Rywala Beef n' Bacon w zestawie za 33,95 zł lub w opcji bez bekonu za 31,95 zł. Wersja wegetariańska, czyli Burger Rywala Plant Beef w zestawie kosztuje również 31,95 zł. Natomiast sam burger kosztuje w wersji wege i bez bekonu 23,95 zł, a z dodatkowym mięsem - 25,95zł.

Świąteczne zakupy w Niemczech. Czy to się opłaca?