Sezon na truskawki w pełni. Kto powinien je jeść?
Fani truskawek są w siódmym niebie. Od pewnego czasu na straganach i w supermarketach kuszą nas czerwone, soczyste owoce.
Truskawki mają wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają odporność, działają antyoksydacyjnie i są niskokaloryczne. Są również dobrym źródłem witamin (szczególnie C, A, E, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez).
Mogą jeść je osoby na diecie odchudzającej, diabetycy, osoby dbające o zdrowie serca i układu odpornościowego. Zaleca się jednak, aby w umiarkowanych ilościach je jadali osoby na diecie niskowęglowodanowej i osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub niesteroidowe leki przeciwzapalne.
A co wpływa na cenę truskawek? Przede wszystkim pogoda! Przymrozki czy ulewy mogą zniszczyć uprawy i zmniejszyć plony, co automatycznie przekłada się na wyższe ceny. Ważny jest też koszt produkcji, czyli nawozy, praca i transport.
Polecany artykuł:
Ceny truskawek w 2025 roku. Ile kosztują truskawki?
Zanim jednak rzucimy się na truskawki z apetytem, warto sprawdzić, ile w tym roku zapłacimy za kilogram. Czy ceny poszły znów w górę, czy może uda się znaleźć smaczne owoce w rozsądnej cenie? Sprawdziliśmy!
Na początku sezonu ceny truskawek zawsze są wyższe. Obecnie za kilogram truskawek na łódzkich targowiskach trzeba zapłacić od 8 do 15 złotych.
Jeśli chodzi o supermarkety, koszt jest nieco wyższy. W dyskontach zapłacimy od 12 do 18 złotych za kilogram pakowanych truskawek.
Jednak najlepszą opcją jest zakup truskawek prosto od rolnika. To idealne rozwiązanie jeśli szukasz świeżych i tanich truskawek.