Wielkanoc

i

Autor: Pexels/YouTube

wielkanoc 2025

Kremowa i prosta w przygotowaniu! Robert Makłowicz zdradza swój rodzinny przepis na paschę wielkanocną

2025-04-18 11:43

Czy Wielkanoc bez paschy w ogóle ma sens? Chyba trudno to sobie wyobrazić! Zwłaszcza, gdy do dyspozycji masz przepis od samego Roberta Makłowicza. Ten znany miłośnik dobrego jedzenia nie wyobraża sobie świąt bez tego klasycznego przysmaku – choć serwuje go w nieco odświeżonej wersji. Przygotowanie zajmie chwilę, ale z talerzy zniknie jeszcze szybciej!

Spis treści

  1. Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
  2. Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
  3. Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
  4. Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!

Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W tym roku świętować będziemy 19 kwietnia w Niedzielę Wielkanocną, a dzień później, 20 kwietnia, przypada Lany Poniedziałek.

Jak co roku, nieodłącznym elementem tych świąt są tradycyjne potrawy, które goszczą na naszych stołach. Co zazwyczaj przygotowujemy? Królują sałatka jarzynowa, jajka w różnych wersjach, biały barszcz lub żurek, a także pieczone mięsa. Wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć mazurka i paschy.

Czym właściwie jest pascha? To klasyczny deser wielkanocny, szczególnie popularny na wschodzie Polski oraz w krajach, gdzie celebruje się święta w obrządku wschodnim. Powstaje na bazie twarogu, który uciera się z żółtkami, masłem, cukrem lub miodem oraz bakaliami – często wzbogacany także o żurawinę.

Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!

Robert Makłowicz, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy i krytyków kulinarnych podzielił się swoim rodzinnym przepisem na paschę na swoim kanale na YouTube. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim prostota! Makłowicz stawia na tradycyjne składniki i sprawdzone metody, dzięki czemu pascha zawsze wychodzi idealna. A jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. 

Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis

By przygotować paschę według przepisu Roberta Makłowicza musimy mieć:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta kardamonu,
  • kandyzowane skórki z pomarańczy,
  • rodzynki,
  • skórka z cytryny,
  • szczypta soli.

Przepis na paschę wielkanocną jest niezwykle prosty. Oto jak przygotować idealny deser:

  1. Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Składniki wymieszaj.
  2. Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
  3. Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na małych oczkach, dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
  4. Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą.
  5. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Po tym czasie wyłóż paschę na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami czy skórką pomarańczy.
FB ESKA_Co robi żona Roberta Makłowicza?
Łódź Radio ESKA Google News

Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!

Jemy co chcemy
Pikantne jajka
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      1. Now Playing
        Up NextPikantne jajka
      2. Now Playing
        Up NextHotDog z pieczarkami
      3. Now Playing
        Up NextChrzcielnica
      4. Now Playing
        Up NextRibollita
      5. Now Playing
        Up NextIchigo daifuku
      6. Now Playing
        Up NextSałatka Waldorf
      7. Now Playing
        Up NextChaczapuri
      8. Now Playing
        Up NextLody na patyku
      9. Now Playing
        Up NextAmerykańska kanapka w stylu subway
      10. Now Playing
        Up NextBurger wagyu z foie gras
      11. Now Playing
        Up NextTęczowa galaretka
      12. Now Playing
        Up NextKleisty ryż z mango
      13. Now Playing
        Up NextSałatka rybna
      14. Now Playing
        Up NextBudyń dubajski
      15. Now Playing
        Up NextStek z airfryera
      16. Now Playing
        Up NextZupa krem z groszku i mięty
      17. Now Playing
        Up NextPlacek z jabłkami i budyniem
      18. Now Playing
        Up NextBułeczki bananowe
      19. Now Playing
        Up NextVictoria sponge cake
      20. Now Playing
        Up NextChlebek pokrzywowy
      21. Now Playing
        Up NextLody miętowe