Spis treści
- Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
- Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
- Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
- Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!
Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W tym roku świętować będziemy 19 kwietnia w Niedzielę Wielkanocną, a dzień później, 20 kwietnia, przypada Lany Poniedziałek.
Jak co roku, nieodłącznym elementem tych świąt są tradycyjne potrawy, które goszczą na naszych stołach. Co zazwyczaj przygotowujemy? Królują sałatka jarzynowa, jajka w różnych wersjach, biały barszcz lub żurek, a także pieczone mięsa. Wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć mazurka i paschy.
Czym właściwie jest pascha? To klasyczny deser wielkanocny, szczególnie popularny na wschodzie Polski oraz w krajach, gdzie celebruje się święta w obrządku wschodnim. Powstaje na bazie twarogu, który uciera się z żółtkami, masłem, cukrem lub miodem oraz bakaliami – często wzbogacany także o żurawinę.
Polecany artykuł:
Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
Robert Makłowicz, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy i krytyków kulinarnych podzielił się swoim rodzinnym przepisem na paschę na swoim kanale na YouTube. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim prostota! Makłowicz stawia na tradycyjne składniki i sprawdzone metody, dzięki czemu pascha zawsze wychodzi idealna. A jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
By przygotować paschę według przepisu Roberta Makłowicza musimy mieć:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- kandyzowane skórki z pomarańczy,
- rodzynki,
- skórka z cytryny,
- szczypta soli.
Przepis na paschę wielkanocną jest niezwykle prosty. Oto jak przygotować idealny deser:
- Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Składniki wymieszaj.
- Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
- Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na małych oczkach, dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
- Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą.
- Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po tym czasie wyłóż paschę na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami czy skórką pomarańczy.

Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!
- HotDog z pieczarkami
- Chrzcielnica
- Ribollita
- Ichigo daifuku
- Sałatka Waldorf
- Chaczapuri
- Lody na patyku
- Amerykańska kanapka w stylu subway
- Burger wagyu z foie gras
- Tęczowa galaretka
- Kleisty ryż z mango
- Sałatka rybna
- Budyń dubajski
- Stek z airfryera
- Zupa krem z groszku i mięty
- Placek z jabłkami i budyniem
- Bułeczki bananowe
- Victoria sponge cake
- Chlebek pokrzywowy
- Lody miętowe