Galaretki w kształcie jajek
Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, 10 przepiórczych jajek, 100 g groszku z puszki lub mrożonego, 2 małe ugotowane marchewki, 350 ml bulionu drobiowego, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki octu winnego, sól, pieprz, dodatkowo: 10 wydmuszek jajek lub specjalna foremka w kształcie jajek. Przygotowanie: 1:Przepiórcze jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój na średniej grubości plasterki. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę lub podziel na włókna. Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki. 2: Jeśli korzystasz z wydmuszek, zrób w każdej z nich niewielką dziurkę oraz dokładnie je oczyść (najlepiej zalej je wrzątkiem). Następnie ustaw każdą w kieliszkach do jajek lub w stojaku - ważnym jest, aby były stabilne i nie przewróciły się. 3: Do każdej z wydmuszek (lub do foremki) włóż ostrożenie plasterki jajka, groszek, kurczaka oraz marchewkę. Uważaj, aby skorupki nie popękały. 4: Bulion podgrzej, dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej bulion do skorupek, tak aby wypełnił je po brzegi. 5: Tak przygotowane galaretki w kształcie jajek wstaw do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ostrożnie obierz je ze skorupek. Podawaj z kawałkiem cytryny i chrzanem