Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!
Święta wielkanocne tuż-tuż. Wiele gospodyń zastanawia się, co przygotować, by zaskoczyć swoich gości. W końcu tradycyjne potrawy coraz bardziej odchodzą w zapomnienie. Co warto zaserwować? Mamy dla Was kilka podpowiedzi na oryginalne potrawy na wielkanocny stół.
Galaretki w kształcie jajek
Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, 10 przepiórczych jajek, 100 g groszku z puszki lub mrożonego, 2 małe ugotowane marchewki, 350 ml bulionu drobiowego, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki octu winnego, sól, pieprz, dodatkowo: 10 wydmuszek jajek lub specjalna foremka w kształcie jajek. Przygotowanie: 1:Przepiórcze jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój na średniej grubości plasterki. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę lub podziel na włókna. Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki. 2: Jeśli korzystasz z wydmuszek, zrób w każdej z nich niewielką dziurkę oraz dokładnie je oczyść (najlepiej zalej je wrzątkiem). Następnie ustaw każdą w kieliszkach do jajek lub w stojaku - ważnym jest, aby były stabilne i nie przewróciły się. 3: Do każdej z wydmuszek (lub do foremki) włóż ostrożenie plasterki jajka, groszek, kurczaka oraz marchewkę. Uważaj, aby skorupki nie popękały. 4: Bulion podgrzej, dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej bulion do skorupek, tak aby wypełnił je po brzegi. 5: Tak przygotowane galaretki w kształcie jajek wstaw do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ostrożnie obierz je ze skorupek. Podawaj z kawałkiem cytryny i chrzanem
foto: Screenshot Smaker
Alternatywa do kotletów mielonych, czyli...jajka po szkocku!
Składniki: 8 ugotowanych na miękko jaj, 1 jajo surowe, 400 g mielonej wieprzowiny, sos Worcestershire, 2 łyżki mąki, pół pęczka pietruszki, łyżka ostrej musztardy, pół łyżeczki papryki, bułka tarta, pieprz, sól. Przygotowanie: 1: Gotujemy jaja na miękko, studzimy, a w tym czasie wyrabiamy mięso. 2: Doprawiamy mięso sosem Worcestershire, który nada mięsu korzennego aromatu. Dodajemy również sól, pieprz, posiekaną drobno natkę pietruszki, musztardę oraz paprykę. Zagęszczamy mięsną masę mąką. 3: Następnie obrane ze skorupek jaja oklejamy mięsem, panierujemy w surowym jajku i bułce tartej i wysmażamy na złocisty kolor w głębokim oleju. Podajemy na ciepło lub na zimno.
foto: Screenshot Smaker
Kremowa zupa chrzanowa zamiast żurku
Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego, 3 kiełbaski białe, 4 duże ziemniaki, 200g tartego chrzanu, 1 ząbek czosnku, 125ml słodkiej 30% śmietanki, 30 dkg wędzonego boczk, 6 jajek, natka pietruszki, sól, pieprz kolorowy, 3 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: 1: Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3: Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem
foto: Pexels
Jajka w sosie pomidorowym
Składniki: 6 jajek, 1 cebula, przecier pomidorowy, oliwa, bazylia, natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, starty parmezan. Przygotowanie: 1: Ugotuj jajka na twardo, a po wystudzeniu obierz ze skorupek i przekrój na pół. 2: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na złoty kolor. 3: Dodaj zioła i przecier pomidorowy. 4: Przypraw solą i cukrem. Duś pod przykryciem przez 10 minut. 5: Połówki jajek ułóż na półmisku, polej sosem i posyp startym parmezanem.
foto: Pexels
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Warto jednak przygotować je w nieco inny sposób. Zamiast podawać je z majonezem czy faszerować pieczarkami, możemy użyć... buraków i chrzanu.
Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo, 1 mały burak ugotowany do miękkości, 1 łyżka utartego dobrego, naturalnego chrzanu, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka koperku, sól i pieprz Sposób przygotowania: 1: Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek. 2: Burak zetrzeć na tarce o małych oczkach. 3: Dodać chrzan, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. 4: Żółtka rozetrzeć widelcem i dodać do buraka z chrzanem 5: Dodać śmietanę, majonez i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 6: Przygotowanym farszem napełnić połówki białek. Jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem, ponieważ farsz zabarwi białko
foto: Pexels
Jajka przepiórcze z pieczarkami w cieście francuskim
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 6 jajek przepiórczych, 280g pieczarek, 1 mała cebula, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz, 1 żółtko, 1-2 łyżki mleka, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: 1: Cebulę drobno posiekać. 2: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodać pieczarki i smażyć, aż soki które puszczą odparują. 4: Jajka przepiórcze włożyć do rondelka z wodą i gotować 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Przelać zimną wodą i obrać. 5: Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć pieczarki, posypać posiekaną natką i umieścić po jednym jajku. 6: Zlepić pakieciki i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. 7: Piec w 220 stopniach przez około 15 minut, aż będą złociste.
foto: Pexels
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...