Pierniczki obowiązkowym elementem stołu świątecznego
Do Świąt Bożego Narodzenia zostały jeszcze trochę ponad dwa tygodnie. Wiele gospodyń już teraz planuje, co poda na świąteczny stół. Obok serników i makowców, dużym zainteresowaniem cieszą się również pierniczki. Szczególnie, że można spokojnie wykonać je nawet kilka tygodni wcześniej.
Przepis na pierniczki świąteczne. Co jest potrzebne?
Ciasto na pierniczki świąteczne można kupić gotowe niemal w każdym supermarkecie. Wtedy wystarczy dodać jajka i mamy gotowe pierniki. Wiadomo jednak, że najlepsze wychodzą, kiedy od początku zrobi się samemu. Jakie składniki są potrzebne do wykonania pierniczków bożonarodzeniowych?
- mąka pszenna
- masło
- cukier
- miód
- jajka
- przyprawy: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra
- kakao(opcjonalnie)
- proszek do pieczenia
Dodaj ten jeden składnik a pierniki będą miękkie i pyszne!
Składnikiem, który nada naszym pierniczkom świątecznym idealnej miękkości i delikatności, jest soda oczyszczona. Wystarczy, że dodamy zaledwie pół łyżeczki sody do swojego przepisu, a smak pierniczków będzie obłędny. Co istotne, wtedy nie trzeba nawet czekać, aż pierniczki zmiękną.