Nigdy nie wkładaj do zamrażalnika smażonego jedzenia
Smażone jedzenie bardzo źle znosi proces zamrożenia i rozmrożenia.Wszystko dlatego, że olej rośliny ma o wiele niższą temperaturę zamarzania niż chociażby woda, na której gotujemy zupę. Dlatego też zamrażanie potraw smażonych wcale nie utrzyma świeżości potrawy. Dlatego musimy pamiętać, że spożywając rozmrożone produkty smażone, możemy doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, na czele z bólami brzucha czy biegunką. Również takie jedzenie po odmrożeniu i podgrzaniu trafi swój smak i wygląd- może stać się papkowate.
Czego jeszcze nie można mrozić?
Poza rzeczami smażonymi, jest cała lista produktów, którym nie powinniśmy mrozić. Na niej znalazły się między innymi:
- jabłka
- melony
- cytrusy
- kiełki
- puddingi
- ugotowany ryż
- ugotowany makaron
- ciasta z budyniem
- serki homogenizowane
- napoje gazowane
- konserwy rybne
- jajka
- śmietana
- majonez