Za nami 13. dzień misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
W środę, 9 lipca, astronauci mogli odpocząć i zebrać siły na ostatni odcinek swojego pobytu na pokładzie ISS - podkreśliła POLSA. 14. dnia misji naukowo-technicznej IGNIS załoga będzie pracować nad pięcioma eksperymentami.
Jak zaznaczyła Agencja, „dzięki misji IGNIS cały świat usłyszał już o polskim astronaucie. Jednak nie mniejsze zainteresowanie wzbudzają… polskie pierogi”.
POLSA napisała, że każdemu z członków misji Ax-4 towarzyszy jego własny zestaw potraw związanych z domem i tradycyjną kuchnią z danego kraju, którym wzajemnie się dzielą. Oprócz pierogów polski astronauta zabrał ze sobą na orbitę też zupę pomidorową, leczo i deser w postaci jabłek z kruszonką.
POLSA wyjaśniła, że co do zasady, żywność dostępna na ISS jest pakowana indywidualnie i przechowywana tak, aby jak najbardziej ułatwić przygotowywanie jej w warunkach mikrograwitacji.
- Niezwykle istotne jest to, aby opakowania były wyprodukowane z niełatwopalnych materiałów, a żywność nadawała się do przechowywana przez długi czas w temperaturze pokojowej - czytamy.
Astronauci jedzą trzy pełne posiłki w ciągu dnia i mogą sięgać po przekąski.

Załoga wykonała już 230 okrążeń wokół Ziemi
Wykonawca misji, firma Axiom Space, napisała w raporcie, że dotychczas załoga wykonała już niemal 230 okrążeń wokół Ziemi, pokonując dystans ok. 9,6 mln km. Środa była ich ostatnim dniem wolnym na ISS.
Jak czytamy, w ramach misji Ax-4 załoga pracuje nad 60 eksperymentami i jest to największa liczba badań przeprowadzonych jak dotąd podczas prywatnej misji astronautów Axiom Space.