W tym roku, nastąpiła jakościowa zmiana estetyki ogródków gastronomicznych przy głównym deptaku, a ul. Piotrkowska aspiruje do miejsca rozpoznawalnego właśnie z pięknej, zadbanej zieleni. Działania podjęte przez Menadżera Ulicy Piotrkowskiej wraz z przedsiębiorcami sprawiły, że przestrzeń przed lokalem to już nie tylko stoliki, nieśmiertelne tuje i przęsła ogrodzeniowe separujące klientów od przestrzeni ulicy, ale od pewnego czasu coraz częściej ozdobne krzewy, drzewka i kwiaty w donicach czy skrzynkach, wiszące rośliny, elementy dekoracyjne, coraz bardziej oryginalne meble ogródkowe. Na bazie dobrych praktyk restauratorów inwestujących w roślinność, Wydział Kształtowania Środowiska UMŁ opracował wytyczne dla wszystkich, którzy chcą poprawiać wygląd ogródków i prawidłowo go pielęgnować. Materiał trafił już do restauracji posiadających ogródki na Piotrkowskiej, a najlepsze przykłady otrzymały wsparcie promocyjne.
Jednym z elementów akcji było przeprowadzenie plebiscytu, który wyłonił pierwszą 10-tkę najpiękniejszych ogródków. - Niektórzy restauratorzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważna to strefa lokalu. Ogródki są wizytówkami restauracji i gwarantem dużej liczby klientów, których przyciąga orzeźwiająca i przyjemna dla oka zieleń. Dlatego postanowiliśmy wyróżnić najlepsze przykłady, ale również zmotywować innych przedsiębiorców do działania i dać im drogowskaz. – mówi Piotr Kurzawa, Menadżer Ulicy Piotrkowskiej. Ostatecznym werdyktem, miejsca na podium otrzymały:
Otwarte Drzwi
Żebra
Zjadliwości
Wyróżnienia:
Breadnia
Agrafka
Cafe Verte
King Kong
Pizza Nova
Len i Bawełna
Niebostan
Konkurs wygrał ogródek restauracji włoskiej Otwarte Drzwi przy Piotrkowskiej 120. Najpierw wybrano kandydatów i opublikowano zdjęcia najbardziej wyróżniających się miejsc. Przy wyborze najpiękniejszych ogródków jury brało pod uwagę sporo czynników: pomysłowość, różnorodność, progres w stosunku do ubiegłych lat, ale oczywiście najważniejszy był ogólny wizerunek. – W pierwszej dziesiątce znalazły się ogródki naprawdę różne, każdy o wyjątkowym klimacie i własnej specyfice. Zielony ogród Otwartych Drzwi, zwycięzcy plebiscytu, to wakacje w środku miasta. Zarówno jury, jak i łodzianie byli zgodni – to restauracja, która zasługuje na pierwsze miejsce! – mówi Izabela Borowska z Jemy w Łodzi.
Właściciele Otwartych Drzwi rozpoczynali od skromnego ogródka z siedziskami z palet i własnoręcznie szytymi poduchami. Z czasem zagospodarowali przestrzeń zielenią, nasadzając krzewy i małe drzewka, a także budując drewnianą werandę z zadaszeniem i pokrywając brukową kostkę drewnianą podłogą. Miejsce drugie zdobyła restauracja Żebra, znajdująca się we frontowym lokalu przy Piotrkowskiej 82, a trzecie – Zjadliwości. Kuchnia roślinna, mieszcząca się w podwórku Piotrkowskiej 102A.
Żebra to wzorowe kompozycje roślin dostosowane do pory roku i klimatu, przestrzennie posadzone w drewnianych skrzynkach, a także starannie pielęgnowane od początku sezonu ogródkowego. W Zjadliwościach zagospodarowano sam kraniec podwórka, gdzie goście mogą zaszyć się ze swoim daniem wśród perfekcyjnego i soczyście zielonego ogrodu z warzywniakiem, tuż pod kojącym wzrok roślinnym muralem.
Konkurs planowany jest również w kolejnych latach, aby długofalowo wspierać działania restauratorów.