Dania wigilijne. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, oczywiście postnych. Każdej powinno się chociaż odrobinę spróbować. Oczywiście na początek mamy zupę. Którą to do dziś temat sporów, bowiem część Polaków gotuje na ten dzień barszcz czerwony, a inni grzybową. Poza tym, niezbędnym elementem świąt są pierogi, kapusta z grzybami, kapusta z grochem, karp, śledzie, kutia, kluski z makiem, piernik czy makowiec. Nie powinno zabraknąć również kompotu z suszu.
Polecany artykuł:
Jak przygotować idealną zupę grzybową? Kucharz z "Masterchef" radzi
Tomasz Strzelczyk jest znany z programu "MasterChef Polska", a także jako prowadzący popularny kanał "Oddasz Fartucha". Kucharz zaproponował prostą listę składników, z których zrobimy idealną na święta zupę grzybową, która będzie rozpływać się w ustach.
Sam wywar powstał na bazie warzyw i wody, w której przez noc moczone były suszone grzyby, do których trafiły przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ale również suszony cząber. Skąd taki pomysł? Okazuje się, że cząber wyciągnie smak z suszonych grzybów, ale również złagodzi dolegliwości trawienne po ciężkostrawnym daniu. Dodatkowo, do zupy Tomasz Strzelczyk dodał również opiekaną cebulę. Dzięki niej zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na grzybową w wykonaniu szefa kuchni.
Składniki:
- 80 g suszonych grzybów,
- 3 l wody,
- 4 marchewki średniej wielkości,
- kawałek selera,
- 1 por,
- 3 cebule (1 przypalona do wywaru),
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka cząbru suszonego,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.2. Oczyszczone i obrane 2 marchewki, pietruszkę, pora, seler oraz opaloną cebulę wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a także łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Całość zalej wodą, w której moczone były grzyby i gotuj ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij zupę z palnika.3. Pozostałe dwie cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone namoczone grzyby.4. Grzyby z cebulą dopraw cząbrem. Zamieszaj całość i smaż ok. 5 minut.5. Z wywaru wyłów warzywa. Dodaj do niego podsmażone grzyby z cebulą oraz otarte na średnich oczkach dwie marchewki. Dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj ok. 20 minut (aż grzyby będą miękkie).6. Kiedy zupa będzie gotowa, dodaj śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut.7. Podawaj z makaronem np. łazankami lub kokardkami.