Mandarynki nieodłącznym elementem świąt
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez choinki, śniegu czy wspólnego biesiadowanie. Są jednak też ci, dla których nie ma świąt bez odpowiedniego menu. Chociaż zazwyczaj myśląc o świętach myślimy przede wszystkim o karpiu, grzybowej, pierogach czy śledziach, mandarynki kojarzą nam się też przede wszystkim z tym okresem. Ich zapach, który niesie się na cały dom wprawia nas w lepszy nastrój i od razu czuć klimat zimy.
Jak wybrać idealne mandarynki?
Robiąc zakupy na święta z pewnością chcemy, by były to produkty najlepszej jakości i po prostu smaczne. Szczególnie jeśli chodzi o mandarynki. Często jednak kupujemy je zbyt kwaśne, niedojrzałe czy wręcz przeciwnie - zbyt przejrzałe. Pamiętajmy więc o kilku ważnych zasadach.
- Kolor
Wybierajmy tylko takie mandarynki, które mają intensywnie pomarańczowy kolor. Te blade, żółte czy zielonkawe nie będą smaczne.
- Skórka
Skórka nie powinna być zbyt gruba, ale też nie za bardzo cienka, bo taką jest bardzo ciężko obrać.
- Waga
Warto wziąć w dłoń mandarynkę i sprawdzić jej ciężkość. Jeżeli jest wyraźnie ciężka, to dobry znak, bo posiada dużo soku. Te lżejsze prawdopodobnie będą bardziej wyschnięte.
- Zapach
Pamiętajmy, że im bardziej intensywny zapach, tym owoce są dojrzalsze.
- Kształt
Im bardziej okrągły kształt, tym większa szansa, że będą słodkie. Dobre mandarynki są miękkie, ale sprężyste. Nie bierzmy więc ani zbyt twardych ani bardzo miękkich.