O istnieniu antybiotyków przypominamy sobie głównie jesienią i zimą, gdy panująca za oknem aura sprzyja rozwojowi różnego rodzaju infekcji, szczególnie górnych dróg oddechowych. Antybiotyki są powszechnie wykorzystywane w leczeniu zakażeń bakteryjnych, a stosuje się je zarówno w leczeniu osób dorosłych, jak i dzieci.
Jak nie doprowadzić do antybiotykoodporności?
Antybiotyki należy stosować wyłącznie na podstawie recepty lekarskiej, przestrzegając zaleceń lekarza, co do sposobu, dawki i czasu trwania przyjmowania antybiotyków. W żadnym wypadku nie powinno się przyjmować antybiotyków z poprzedniej kuracji. Niewłaściwe lub nadmierne stosowanie antybiotyków może bowiem doprowadzić do antybiotykoodporności, czyli sytuacji, gdy dany antybiotyk utraci zdolność zabijania lub hamowania wzrostu bakterii.
- Przyczynia się do tego m.in. przyjmowanie antybiotyków w niewłaściwych odstępach czasu, łączenie z pokarmem czy sokami, jak i zażywanie ich niezgodnie z zaleceniami lekarza - wyjaśnia dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec, Grupa American Heart of Poland. - Antybiotykooporność jest zagrożeniem dla zdrowia i życia nas wszystkich, a zatem pamiętajmy, że ich skuteczność zależy przede wszystkim od rozsądnego ich stosowania.
Kiedy zażywać antybiotyki?
Jak podkreśla doktor farmacji, przyjmowanie antybiotyku raz na dobę zamiast, zgodnie z zaleceniami - 2-3 razy na dobę o stałych porach, może spowodować, iż stężenie antybiotyku w organizmie będzie niewystarczające. W efekcie bakterie mogą przeżyć i stać się odporne na dany antybiotyk.
Jeśli zapomnieliśmy zażyć antybiotyku i przypomnieliśmy sobie o nim kilka godzin po stałej porze, dawkę taką należy pominąć. Nie należy również samodzielnie zaprzestawać przyjmowania antybiotyków. W takiej bowiem sytuacji część bakterii nie zostanie zniszczona, co może wywołać nawrót choroby oraz zwiększyć odporność bakterii na ten antybiotyk – w efekcie podany po raz kolejny lek już nie zadziała.
Czym popijać antybiotyki?
Ważne jest również to, czym popijamy antybiotyki.
- Antybiotyki popijamy niegazowaną wodą. Łączenie ich z sokami owocowymi (lub np. napojami mlecznymi) może wpłynąć na wystąpienie skutków ubocznych w antybiotykoterapii oraz zmniejszyć wchłanianie antybiotyku - podkreśla Katarzyna Molęda-Krawiec.
W czasie kuracji antybiotykami nie należy pić alkoholu. Takie połączenie wpływa negatywnie na skuteczność działania leku i zwiększa ryzyko skutków ubocznych. Antybiotyk w połączeniu z alkoholem może doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, przyspieszenia akcji serca, duszności, nudności oraz wymiotów.
Antybiotyk i witaminy to złe połączenie
W trakcie przyjmowania antybiotyków, powinniśmy też ograniczyć suplementację witamin.
- Witaminy są wyżywieniem dla bakterii chorobotwórczych, nie dotyczy to witaminy C - tłumaczy Molęda-Krawiec. - W czasie przyjmowania antybiotyków należy zrezygnować z preparatów żelaza, gdyż zostanie ono zmagazynowane w węzłach chłonnych, a nie tam, gdzie powinno, czyli w wątrobie.