Groźne bakterie coli w serze

i

Autor: pixabay.com / GIS

Wiadomości

Groźne bakterie coli w serze. Jego spożycie może być niebezpieczne

2025-02-10 10:24

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed francuskim serem, w którym może być obecna bakteria Escherichia coli produkująca toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może doprowadzić m.in. do krwotocznego zapalenia okrężnicy.

Informację o prowadzonym przez francuskiego producenta wycofaniu sera MORBIER AOP z rynku GIS uzyskał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Jak się okazuje, w wybranych partiach sera może być obecna bakteria Escherichia coli produkująca toksynę Shiga (STEC).

„Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa” – ostrzega GIS.

Według ostrzeżenia GIS, nie należy spożywać pochodzącego z Francji sera MORBIER AOP o poniższych datach minimalnej trwałości:

  • 29.03.2025
  • 22.03.2025
  • 15.03.2025
  • 08.03.2025
  • 22.02.2025
  • 08.02.2025
  • 30.01.2025
  • 23.01.2025
  • 09.01.2025

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wskazanego sera, należy skontaktować się z lekarzem.

„Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów” – informuje GIS.

Na pewno znasz te potrawy. Czy wiesz, jak wymawia się ich nazwy?
Pytanie 1 z 10
Włoskie kluseczki GNOCCHI wymawiamy:
Łódź Radio ESKA Google News
Autor:
FB SE_Cezary Pazura chwali się umięśnioną sylwetką. Szok, że ma 62 lata!