Informację o prowadzonym przez francuskiego producenta wycofaniu sera MORBIER AOP z rynku GIS uzyskał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Jak się okazuje, w wybranych partiach sera może być obecna bakteria Escherichia coli produkująca toksynę Shiga (STEC).
„Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa” – ostrzega GIS.
Według ostrzeżenia GIS, nie należy spożywać pochodzącego z Francji sera MORBIER AOP o poniższych datach minimalnej trwałości:
- 29.03.2025
- 22.03.2025
- 15.03.2025
- 08.03.2025
- 22.02.2025
- 08.02.2025
- 30.01.2025
- 23.01.2025
- 09.01.2025
Polecany artykuł:
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wskazanego sera, należy skontaktować się z lekarzem.
„Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów” – informuje GIS.