Gotujesz wodę na herbatę kilka razy? To błąd
Jak się okazuje, niemal wszyscy popełniamy bardzo poważny błąd podczas gotowania wody na herbatę, ponieważ kilkukrotne gotowanie tej samej wody może przynieść opłakane skutki dla zdrowia. A dlaczego?
Woda po zagotowaniu oczywiście zmienia swój skład. Podczas procesu gotowania z wody wyparowują szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego taka woda idealnie nadaje się do spożycia. Jeśli jednak tę samą wodę zagotujemy po raz drugi lub trzeci, to zaczynają się w niej gromadzić związki chemiczne, jak fluorki, arsen i azotany. A one mogą wpływać na rozwijanie się wielu chorób, zwiększają też ryzyko nowotworów. Dodatkowo, spożywanie kilkukrotnie zagotowanej wody grozi poważnym zatruciem.
Temperatura wody w czajniku. Jaka jest odpowiednia?
Wiedza o odpowiedniej temperaturze wody jest bardzo ważna, ponieważ zalanie herbaty wodą o nieodpowiedniej temperaturze sprawi, że znikną prozdrowotne antyoksydantów, które ulatniają się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Jednak wszystko zależy od tego, jaką herbatę chcemy zaparzyć.
Jeśli chodzi o herbatę czarną, a także owocową, możemy bez problemu zalewać ją wrzątkiem. Inaczej jest w przypadku zielonej, białej i czerwonej herbaty. Najlepsza temperatura wody do zaparzenia zielonej herbaty to między 70 a 90 stopni Celsjusza, czerwonej to 90 stopni, a białej - maksymalnie 70 stopni.