Jemy w Łodzi FOOD FEST 2023
Już w najbliższy piątek, 15 września, rozpocznie się Jemy w Łodzi FOOD FEST. Przez 10 dni będzie można cieszyć się wyśminitym jedzeniem, ale również wieloma imprezami towarzyszącymi. Przygotowano m.in. degustacje, gastro wycieczki, warsztaty serowarskie, słodkie pożegnanie lata czy spotkanie Klubu Kolacyjnego. A to wszystko w połączeniu z łódzką kuchnią czterech kultur, która jest tematem przewodnim tegorocznego wydarzenia.
Jemy w Łodzi FOOD FEST 2023. Jakie danie przygotowano?
Łódzcy restauratorzy przygotowali łącznie 25 wyjątkowych potraw, z czego 21 dań głównych i 4 desery.
"Mamy rozłożone siły, ponieważ będą i niemieckie kiełbasy i wschodnie byliny czy pierogi z ziemniakami i twarogiem. Ale mamy też czulent, żydowskie pulpeciki, a także deser inspirowany przepisem z kuchni koszernej z 1905 roku i różne rzeczy, które bardzo często w kuchni czterech kultur przeplatają się" - wyjaśnia organizatorka festiwalu, Iza Borowska z Jemy w Łodzi.
Goście z kraju i ze świata, którzy będą mieli okazję skosztować tych dań z pewnością docenią smaki inspirowane łódzkimi różnorodnymi smakami.
"Łódź czterech kultur to nasze dziedzictwo kulinarne i też wplatamy w nasze menu restauracyjne oraz we wszystkie wkładki sezonowe, które przygotowujemy, by pokazać kulturę kulinarną, która była w niedalekiej przeszłości" - dodaje szef kuchni Kamil Kubiak.
Które restauracje wezmą udział w festiwalu? Sprawdźcie w naszej galerii poniżej.
Lista wydarzeń towarzyszących Jemy w Łodzi FOOD FEST
- Degustacja jakościowych polskich alkoholi w klubie Alembik
- Spacer Piotrkowską śladami dawnych restauracji prowadzony przez znaną łódzką przewodniczkę, Justynę Tomaszewską, zakończony wizytą w restauracji Komediowa
- Szkolenie dla restauratorów z zakresu podatków i spraw kadrowych prowadzone przez firmę Uni-Lex
- Degustacja win przy muzyce na żywo w wyjątkowym wnętrzu zabytkowej kotłowni w Fuzji
- Warsztaty serowarskie, wspólne wędzenie i pieczenie słodkich bułek w Przystanku Czekaj
- Wycieczka do winnicy Dom Jantoń w Dobroniu z degustacją win i zwiedzaniem największej w Polsce kolekcji powozów
- Słodki pop-up Asi Banad (posypane.pl) pod hasłem Pożegnanie Lata w lodowym bistro Milk
- Konkurs dla gości festiwalu, w którym nagrodami będą kosze z produktami od firmy Rossmann
- Spotkanie klubu kolacyjnego w restauracji Ramki z gościnnym udziałem Kamila Skroka (szefa kuchni restauracji Powidok) poświęcone kuchni czterech kultur
- Warsztaty wideo prowadzone przez KUSZ Productions.