Dożynki Województwa Łódzkiego 2025. Tradycyjne obrzędy, dziesiątki wystawców i koncerty gwiazd

2025-08-18 15:39

Było barwnie, smacznie i z przytupem – za nami Dożynki Województwa Łódzkiego, które w tym roku odbyły się w Buczku (pow. łaski). Mieszkańcy regionu podzielili się chlebem z tegorocznych zbóż, była też okazja do zabawy dla całych rodzin. A na koniec koncerty gwiazd – zespołu Zakopower i Kayah.

Wojewódzkie święto plonów do Buczku przyciągnęło tysiące mieszkańców całego Łódzkiego. Pierwszym punktem dożynek była msza dziękczynna odprawiona pod przewodnictwem kardynała Grzegorza Rysia w kościele pw. św. Jana Chrzciciela. Po niej barwny korowód prowadzony przez Orkiestrę Dętą z Buczku przeszedł pod scenę obrzędową. Tam odbyła się najważniejsza część wydarzenia, czyli ceremoniał dożynkowy. Starostowie święta plonów, rolnicy z gm. Buczek – Agnieszka Węglewska i Paweł Michalak, wręczyli Joannie Skrzydlewskiej, marszałek województwa chleb z tegorocznych plonów. To właśnie tym chlebem częstowali się później uczestnicy dożynek. Marszałek, w imieniu całego zarządu i mieszkańców regionu, podziękowała również rolnikom za ich całoroczną pracę.

- Wiemy, że ten rok był bardzo wymagający, przede wszystkim ze względu na nieprzewidywalną pogodę. Te żniwa były bardzo, bardzo trudne. Dlatego dziękuję z głębi serca za Waszą wytrwałość i poczucie odpowiedzialności w tej walce – mówiła podczas otwarcia święta plonów. Zapewniała też o dalszym wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego dla terenów wiejskich, a tylko w tym roku, m.in. na nowe świetlice i miejsca integracji, sołectwa otrzymały rekordowe 40 mln zł.

Dożynki, to oprócz chleba, także przepiękne wieńce. W Buczku były aż 24, a tytuł najpiękniejszego wieńca dożynkowego zdobyło w tym roku dzieło KGW Kogiel Mogiel z Rajska Małego w gm. Rozprza (pow. piotrkowski).

Święto plonów to wielki hołd składany tradycji, stąd w Buczku było 120 Kół Gospodyń Wiejskich. One też brały udział w konkursie, ale kulinarnym – Doprawione łódzkim smakiem. Jury oceniało ich potrawy w 5 kategoriach. W kategorii „Mięsne rozmaitości” wygrało Ragu z sarniny z domowymi kluseczkami, które przygotowało KGW w Zawadach „Zawadzianki”, a najlepszą „Zupą z duszą” została czernina z kluseczkami od KGW w Śleszynie. W kategorii „Jarskie cuda” jury nagrodziło barszcz czerwony po chłopsku z ziemniaczaną wyspą, okraszony karmelizowaną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany od KGW  „Nowe Jezioranki”, a wśród deserów, czyli „Słodkich rozkoszy” pierwsze miejsce zajął sernik wiedeński od KGW w Różannej (pow. opoczyński). Ostatnia kategoria to „Truskawkowy zawrót głowy” i tu pierwsza nagroda powędrowała do KGW „Trzy Stawy” za knedle z truskawkami z zasmażoną kapustą z czipsem z boczku.

Podczas dożynek, oprócz KGW swoje stoiska miało ok. 80 wystawców m.in. powiatów, instytucji kultury województwa łódzkiego czy służb. Mnóstwo bezpłatnych atrakcji czekało na dzieci, które do woli skakały na dmuchanych zjeżdżalniach, bawiły się z animatorami i raczyły słodkimi przekąskami. Wszędzie brzmiała ludowa muzyka, bo święto plonów uświetniły występy 10 zespołów ludowych z całego województwa. Śpiewały i tańczyły m.in. Piotrkowianie czy Tramblanka. Na koniec wystąpiły gwiazdy – zespół Zakopower i Kayah.

Łódź Radio ESKA Google News