Jedzmy kolorowe warzywa, radzi dietetyk

i

Autor: thinkstockphotos.com Kolory kuszą ze straganów z warzywami.

Co zrobić, żeby się nie przejeść na święta? Dietetyk Magdalena Makarowska podpowiada!

2020-12-23 18:59

​Kapusta z grochem, pierogi i makowiec. Świąteczne potrawy moglibyśmy wymieniać bez końca. W okresie świątecznym nie myślimy o kaloriach. Cieszymy się smakiem, a w takiej sytuacji łatwo o przejedzenie. Co powinniśmy zrobić, żeby tego uniknąć?

Świąteczne objadanie może nam zaszkodzić...Uczucie ciężkości, zgaga, niestrawność to typowe dolegliwości, które towarzyszą nam podczas świąt.Co zrobić aby nie czuć dyskomfortu po świątecznej uczcie?

- Przede wszystkim powinniśmy jeść mało, ale często. Pamiętajmy, że święta to nie tylko jedzenie, to także czas spędzony z rodziną. Możemy iść na spacer do lasu lub parku. To na pewno lepsze rozwiązanie niż siedzenie przy stole cały dzień. Wiadomo, że wtedy nie da się uniknąć przejedzenia - mówi dietetyk Magdalena Makarowska. 

Po świątecznych potrawach zalecane jest wypicie ziółek takich jak np. ostropest plamisty lub rumianek