ból brzucha

i

Autor: Pexels

Alkohol, ale nie tylko. Co jeszcze szkodzi trzustce? Możesz być w szoku!

2023-02-15 15:38

Wszyscy dobrze wiemy, że alkohol i papierosy szkodzą zdrowiu. Substancji wysokoprocentowych szczególnie nie lubi trzustka. Ale nie tylko alkohol jej szkodzi. Czego jeszcze powinniśmy unikać, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Wyjaśniamy.

Trzustka. Za co odpowiada?

Trzustka jest narządem, który odpowiada za metabolizm cukrów, lecz także produkuje enzymy trzustkowe odpowiadające za trawienie białek lub tłuszczów. Dodatkowo, produkuje też hormony regulujące poziom glukozy we krwi- insulinę i glukagon.

Jest umiejscowiona pośrodku górnej części jamy brzucha, blisko dwunastnicy.

Jakie są objawy problemów problemów z trzustką?

Jeśli mamy problemy z trzustką, pojawia się ból, umiejscowiony w górnej części brzucha. Może on jednak promieniować również w stronę pleców lub występować w formie opasującej tułów pod żebrami.

Kiedy dochodzi do ostrego stanu zapalnego trzustki, enzymy w sposób niekontrolowany uwalniają się w obrębie jamy brzusznej. W konsekwencji może nastąpić "samotrawienie" narządów.  Natomiast przewlekłe zapalenie trzustki charakteryzuje się niezbyt nasilonymi dolegliwościami bólowymi, które jednak bywają uciążliwe i mogą nawracać. Jednak zdecydowanie najcięższą chorobą związaną z trzustką jest rak, którego bardzo ciężko wyleczyć. Dlatego tak ważne jest, aby o ten narząd szczególnie się zatroszczyć.

Te produkty szkodzą trzustce

Warto przede wszystkim uważać na to, co spożywamy. Jak wiadomo, alkohol bardzo szkodzi trzustce. Wystarczy zaledwie kilkanaście dni regularnego spożywania alkoholu, aby doprowadzić do poważnych uszkodzeń trzustki. Początkowo organizm nie daje zbyt wielu sygnałów. W pewnym momencie dochodzi jednak do rozwoju zapalenia trzustki.

Na jakie produkty powinniśmy jeszcze zwrócić uwagę? Wyjaśniamy poniżej:

  • Ciężkostrawne tłuszcze

Spożywanie dużej ilości tłuszczu zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Takie obciążenie organu może prowadzić do stanów zapalnych trzustki, a następnie rozwoju wielu chorób.

  • Cukier

Nadmierne spożywanie cukru może poważnie zaszkodzić trzustce, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szkodliwe działanie mają nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale też miód czy dżem. Ich nadmiar prowadzi do stanów zapalnych i innych poważnych schorzeń trzustki.

  • Surowe warzywa i owoce

Jeśli już mamy dolegliwości związane z trzustką, powinniśmy zrezygnować z surowych warzyw i owoców. Ich zjedzenie może powodować wzdęcia i bóle brzucha.

  • Niekorzystne tłuszcze nasycone i podroby

Warto także unikać wysoko przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki czy salcesony. Wszystko ze względu na konserwanty. To samo jeśli chodzi o podroby np. wątróbki lub żołądki. Są one bowiem bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, a więc negatywnie wpływają na pracę trzustki, dodatkowo ją obciążając.

4-latka spędziła pod gruzami aż 9 dni. Pomogli jej ratownicy z woj. łódzkiego