Włoska, japońska, libańska, czy hiszpańska.Podczas tegorocznej edycji festiwalu Jemy w Łodzi Pizza Fest, będzie można spróbować aż 40 różnych festiwalowych dań.
- Przez 10 dni restauracje będą serwować pizze o różnych kształtach, na słodko, a także z nietypowymi składnikami - zapowiada organizatorka Iza Borowska.
- Na naszej festiwalowej pizzy pojawią się składniki, które sprowadzamy bezpośrednio z Włoch - mówi pizzaiolo Michał Kowalski z jednej z łódzkich restauracji.
Festiwal będzie świetną okazją, by spróbować wyjątkowych kompozycji niespotykanych na co dzień w restauracyjnych menu. Pizza z mleczkiem kokosowym i krewetkami w kokosowym panko, pizza-carbonara z makaronem spaghetti, smażona na głębokim oleju pizza fritta, japońskie okonomiyaki, czy arabski pieróg nadziewany duszonym mięsem i daktylowym sosem – tegoroczne propozycje zaskoczą niejednego smakosza! Obecne będą również opcje wegetariańskie i bezglutenowe, a z prawie 40 dostępnych pizz, 8 będzie w wersji roślinnej.
Łodzianie będą mieli okazję spróbować również słodkiej „pizzy”, w której salami i ser wykonano z czekolady, brokuły z kremu maślanego, pomidory z physalis, a wypieczone ranty – z bezy.
Tematem zajęła się nasza reporterka Natalia Wolniewicz, posłuchajcie: