Tak nas oszukują na oliwie z oliwek

i

Autor: pixabay

Żywność

Tak nas oszukują na oliwie z oliwek. Inspektorzy przeprowadzili kontrole w całym kraju

2024-08-16 7:51

Myślisz, że oliwa z oliwek to najzdrowszy tłuszcz, jaki możesz stosować w kuchni? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole oliwy z oliwek w całym kraju. Wyniki mogą zaskoczyć.

Inspektorzy przeprowadzili kontrole oliwy 

Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ( IJHARS) przeprowadziła w całej Polsce kontrole tego tłuszczu roślinnego. Inspektorzy sprawdzali sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i weryfikowali oznakowania.

- Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu - w sklepach, podmiotach sprowadzających produkt z innych krajów, składujących oraz prowadzących sprzedaż hurtową. Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38, czyli w 67,9 proc. skontrolowanych – podaje IJHARS.

Kontrolerzy badali oliwę pod różnymi kątami. Sprawdzali między inny cechy organoleptyczne. W 38 z 50 badanych partii stwierdzili wady, które są niedopuszczalne w przypadku oliwy najwyższej kategorii. To oznacza, że aż w 76 proc. produkt powinien być zakwalifikowany do niższej kategorii. W wybranych partiach stwierdzono również brak aromatu owoców.

Pod kątem fizykochemicznym IJHARS zbadał 52 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach, ale tych najwyższej kategorii.

- Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych – wyjaśnia inspekcja jakości handlowej.

Tak nas oszukują na oliwie z oliwek

W zakresie znakowania inspektorzy sprawdzili 110 partii, z czego zakwestionowali 50. Wśród największych grzeszków producentów wymieniają nieuprawnione stosowane nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”.

- Klasyfikacja sensoryczna wykazała, że takie produkty były oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji – precyzuje IJHARS i podkreśla, że nie obyło się bez kar.

Inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu. Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

ZOBACZ TEŻ: Gdzie w Łodzi serwują najlepsze jedzenie? Ranking TripAdvisor

Dokończ znane polskie przysłowia

Pytanie 1 z 15
Nieszczęścia chodzą...
SHORT - Nosel wkręca - pilnowanie jedzenia| ESKA