W ostatni weekend lipca ponad 60 łódzkich lokali weźmie udział w Kulinarnych Urodzinach Łodzi. Od piątku (28 lipca) do niedzieli (30 lipca) wybrane restauracje, kawiarnie i kluby zaproszą gości na specjalne dania, desery i koktajle inspirowane Łodzią.
- Nie będzie nas trudno znaleźć. Wszystkie lokale będą oznaczone festiwalowymi plakatami, dla gości szykujemy także wygodną, interaktywną mapę - zapowiada Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.
Łódzkie lokale zaoferują w urodzinowy weekend ponad 40 wyjątkowych dań, 11 deserów i 9 koktajli. Będzie można skosztować m.in. typowo łódzkich klusek żelaznych, żulika czy ciasta marchewkowego w autorskiej odsłonie – w menu znajdziemy m.in. kluski żelazne z wołowiną, żulikiem i chrzanową pierzynką, żulikową brioszkę wypełnioną maślanymi lodami z chałką czy lody o smaku piernika marchewkowego. Będą też knedle z truskawkami podawane z kapustą, kartacze oraz kapuśniak, a także dania kuchni z różnych stron świata (m.in. gruziński nadziewany bakłażan, syryjski fatteh i schab po japońsku).
W siedmiu wyjątkowych odsłonach będzie podawana popularna zalewajka. Będzie zalewajka inspirowana kuchnią włoską z oliwą truflową i parmezanem, zalewajka tajska z nutą trawy cytrynowej i galangalu, zalewajkowa pizza z białą kiełbasą, wegańska zalewajka z „boczkiem” z bakłażana czy zredukowana zalewajka z kaszankowym musem, żulikiem i burakiem.
Ugasić pragnienie pozwoli urodzinowe Łodziajto, Pozdro 600 lub Lemoniada Jednorożca, a na miłośników słodkości czekać będzie urodzinowe tiramisu, ciasto marchewkowo-piernikowe, chałki z pieczonymi morelami i wyjątkowa monoporcja ozdobionej herbem Łodzi.
Festiwalowe dania możecie podejrzeć w poniższej galerii:
Polecany artykuł: