Cena skupu żołędzi. Ile zapłacimy za kilogram żołędzi w Łodzi?
Kalendarzowa jesień rozpoczęła się 23 września, astronomiczna dzień wcześniej, a meteorologiczna już 1 września. To czas, kiedy przyroda zmienia barwy, a my coraz chętniej sięgamy po ciepłe napoje i grube swetry. Ale jesień to także idealny moment na zbieranie darów natury, w tym kasztanów i żołędzi.
Jeśli masz w planach zebranie większej ilości żołędzi, możesz oddać je do skupu. Stawki za kilogram są wyższe niż w przypadku kasztanów, a zebranie sporej ilości może przynieść dodatkowy zastrzyk gotówki. To połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Jak informuje portal Strefa Agro: "Rok temu za kilogram żołędzi można było dostać średnio od 2 do 3 złotych, w zależności od regionu. Zdarzały się miejsca, gdzie oferowano nawet 3,5 zł. W tym roku skupy dopiero będą się otwierać, ale stawki pozostaną podobne"
Pierwsze ogłoszenia na terenie województwa łódzkiego mówią o cenach około 2,60 zł za kilogram żołędzi.
Polecany artykuł:
Żołędzie to bomba witamin i minerałów. Gdzie są wykorzystywane?
Wiele osób zbiera żołędzie z dziećmi, by później tworzyć z nich jesienne dekoracje. Mało kto wie, że te brązowe owoce dębu mają również inne zastosowania. Można je wykorzystać w kuchni do przygotowania bezglutenowej mąki, kawy, a nawet alkoholi.
Żołędzie to również prawdziwa skarbnica zdrowia. Można je spożywać, ale tylko po odpowiednim przetworzeniu (ługowaniu, czyli wielokrotnym płukaniu, aby pozbyć się goryczy) i w niewielkich ilościach. Mają wiele właściwości zdrowotnych, są bogate w witaminy (z grupy B, A, C, E), minerały (potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź) oraz błonnik i przeciwutleniacze. Wspierają pracę układu pokarmowego, mają właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, a także mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i wspomagają kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Mąka z żołędzi to świetna alternatywa dla osób z celiakią.
Oprócz zastosowań kulinarnych, żołędzie są cennym pokarmem dla zwierząt w lasach i ogrodach zoologicznych. Wiele ZOO organizuje jesienią zbiórki żołędzi, aby pomóc swoim podopiecznym przetrwać zimę. Leśnicy natomiast wykorzystują żołędzie do hodowli nowych dębów.
