Sezon na kurki 2025. Sprawdziliśmy ceny w popularnych marketach. Te grzyby to prawdziwy rarytas, ale czy na każdą kieszeń

2025-07-16 20:01

Lato w pełni, a wraz z latem pojawiły się na rynku sezonowe smaki owoców i warzyw. Dla wielu smakoszy to właśnie kurki są najsmaczniejszym symbolem tej pory roku. Jednak zanim sięgniemy po koszyk, warto przyjrzeć się bliżej cenom, które w tym roku, jak zwykle, budzą spore emocje.

kurki

i

Autor: Pexels

Ceny kurek 2025. Ile zapłacimy w tym roku za grzyby w marketach i na rynku?

Lato w pełni, a to oznacza, że kurki ponownie zawitały na półki sklepowe. A ile zapłacimy za te pyszne grzyby? Sprawdziliśmy!

Obecnie, w szczycie sezonu, w supermarketach często spotkamy kurki importowane, pakowane w plastikowe tacki po 200 gram. W Lidlu koszt takiego opakowania to 24,99 zł, co oznacza, że kilogram kurek kosztuje aż 124,95 zł!

Na targowiskach i bazarach za kurki zapłacimy zdecydowanie dużo mniej. Ceny wynoszą od 30 do 65 złotych za kilogram. Warto też sprawdzać oferty na stronach internetowych i grupach w mediach społecznościowych, gdzie znajdziemy grzyby od 25 złotych za kilogram, a cena zależy od wielkości zamówienia.  

Sezon na kurki. Jakie właściwości mają grzyby?

Kurki, te pyszne i aromatyczne grzyby, to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także bogactwo wartości odżywczych i potencjalnych korzyści dla zdrowia.  Kurki są dobrym źródłem witamin z grupy B (szczególnie B2, B3 i B5), witaminy D (szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym), a także witaminy A i C.

Ponadto, znajdziemy w nich m.in. potas, żelazo, magnez, cynk i miedź, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Dobra informacja również dla osób dbających o figurę. Kurki są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość tłuszczu. Zawarty w kurkach błonnik wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Ergosterol natomiast jest prekursorem witaminy D2, która ma znaczenie dla zdrowia kości i odporności. W grzybach tych znajdziemy też  chitynmannozę - unikalny polisacharyd, któremu przypisuje się właściwości przeciwpasożytnicze.Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych i wszechstronnych grzybów, które znakomicie sprawdzają się w kuchni. Doskonale komponują się z makaronami, zwłaszcza w kremowych sosach, tworząc wyborne dania takie jak tagliatelle z kurkami i śmietaną lub bardziej wyraziste wersje z dodatkiem sera pleśniowego, na przykład gorgonzoli. Ich delikatny, ale wyrazisty smak świetnie współgra również z mięsem – popularne są kurczak w sosie kurkowym, polędwiczki wieprzowe czy schabowy podany z kurkami w śmietanie. Kurki są też znakomitym wyborem na śniadania – klasyczna jajecznica z kurkami na maśle, puszysty omlet z dodatkiem świeżych ziół czy grzanki z ricottą i podsmażonymi grzybami to tylko niektóre z możliwości. Z kurek przygotowuje się także wyjątkowe zupy, zarówno klarowne, jak i w formie kremu, z dodatkiem ziemniaków, śmietany oraz koperku, a także dania jarskie – takie jak risotto z parmezanem i winem, placuszki ziemniaczane z sosem kurkowym czy tarty z serem kozim lub fetą

Mieczysław Fogg miał wiele tajemnic. Życie na dwa domy, to dopiero początek eska