Restauracja

i

Autor: neshom / CC0 / pixabay.com

Jak radzą sobie łódzkie restauracje podczas przymusowego zamknięcia? [AUDIO]

2020-10-27 17:23

To kolejny dzień przymusowego zamknięcia łódzkich restauracji. Od soboty jedzenie można zamawiać jedynie na wynos lub z opcją dowozu.

Boimy się o nasza przyszłość.

Łódzcy restauratorzy po sobotnim zamknięciu załamuj​ą ręce. - Klienci pomagają, zamawiają dania na wynos, ale to nie wystarcza! - mówi manager restauracji Grzegorz Motyliński.

Restauratorom brakuje sił.

- Muszę zwalniać pracowników. - mówi Bartek, właściciel jednej z restauracji. - Kelnerzy zajmują się teraz dowozem posiłków, ale nie dam rady utrzymać wszystkich zatrudnionych. - dodaje.

To już drugie zamknięcie restauracji. Po raz pierwszy lokale musiały zamknąć się podczas wiosennego lockdownu.

Jak radzą sobie łódzcy restauratorzy?