Ranking Poland 100 Best Restaurants. Czym jest?
Poland 100 Best Restaurants to prestiżowy przewodnik, który co roku wyłania najlepsze restauracje w Polsce. To nie jest zwykła lista, a starannie opracowane zestawienie, które powstaje dzięki połączeniu ocen konsumentów, recenzji online oraz tajemniczych wizyt inspektorów.
Cała akcja w założeniu ma służyć promocji miejsc, które tworzone są z pasją i dbałością o najwyższą jakość. Jego twórcy chcą pokazać, że w Polsce mamy wiele wspaniałych restauracji, które zasługują na uwagę, a przede wszystkim - na odwiedzenie ich i rozkoszowanie się smakiem.
Restauracje w rankingu są podzielone na pięć kategorii, oznaczonych widelcami:
- Jeden widelec, dwa widelce to restauracje, które oferują dobrą jakość i smaczne jedzenie.
- Award of Excellence – 3 widelce to miejsca, które wyróżniają się na tle konkurencji i oferują coś więcej niż tylko posiłek.
- Best of Award of Excellence – 4 widelce to restauracje na bardzo wysokim poziomie, które zachwycają smakiem, jakością i obsługą.
- Grand Award – 5 widelców to absolutna elita, najlepsze z najlepszych! Restauracje, które oferują niezapomniane doznania kulinarne.
Poland 100 Best Restaurants. Najlepsze restauracje w Łódzkiem
W najnowszej, 14. edycji rankingu Poland 100 Best Restaurants tytuł najlepszej restauracji w Polsce zdobyła krakowska restauracja Filipa 18 Food Wine Art.
A jak wypadły lokale z województwa łódzkiego? Niestety, w tegorocznym rankingu wyróżniono zaledwie trzy lokale.
Pierwszym miejscem, które doceniono jest Restauracja Wątek znajdująca się na terenie Manufaktury przy ulicy Ogrodowej 21, oferująca kuchnię lokalną.
"Naturalne i lokalne produkty oraz wyobraźnia naszych kucharzy sprawiają, że Restauracja Wątek dzierga ściegi pysznych smaków. Z szacunkiem do produktu, ale i odwagą do oryginalności prezentujemy przed Gośćmi innowacyjne i zaskakujące dania, które nie tracą istoty miejsca, czyli polskiej kultury." - czytamy.
Drugą wyróżnioną restauracją jest włoska Mare e Monti, zlokalizowaną przy ulicy Stanisława Wigury 13. Na serwowane tu potrawy składają się głównie produkty regionalne, certyfikowane, pochodzące z różnych regionów Italii, takich, jak: Sycylia, Piemont, Sardynia, Toskania czy Lombardia.
"Dania przygotowane są według klasycznych włoskich receptur z wykorzystaniem charakterystycznych elementów podkreślających niepowtarzalność Mare e Monti."
Trzecim miejscem, które zrobiło wrażenie na odwiedzających jest Restauracja Wróblewscy. Znajdziemy ją przy ulicy Sarańskiej 8 w Sieradzu. Stworzona została w 2015 roku przez braci Wróblewskich, a serwuje kuchnię polską i międzynarodową.
"Nasze kulinaria to efekt harmonijnej pracy dwóch serc i dwóch umysłów, łączących tradycję i nowoczesność na talerzu. W naszym menu kładziemy szczególny nacisk na sezonowe produkty najwyższej jakości, pozyskiwane od zaufanych dostawców." - podkreśla lokal.