Ketchup. Co powinien w sobie zawierać?
Ketchup to produkt, który praktycznie każdy Polak ma w swoim domu. Dodajemy go do zapiekanek, parówek, frytek czy pizzy. Są też tacy, którzy bez niego nie wyobrażają sobie niemal żadnego posiłku.
A co powinien zawierać ketchup, by był jakościowy? Oczywiście przede wszystkim pomidory! I im większa zawartość pomidorów w ketchupie, tym dla nas lepiej i zdrowiej.
Klasyczny ketchup powinien zawierać:
- koncentrat pomidorowy
- cukier
- ocet
- sól, ziele angielskie, goździki i inne przyprawy naturalne.
Niestety producenci często "wzbogacają" skład ketchupu w dodatki chemiczne. Wśród nich jest: benzoesan sodu, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy skrobia modyfikowana.
Znany dietetyk wybrał trzy najgorsze ketchupy. Jeden to hit wśród Polaków
Michał Wrzosek to popularny dietetyk, którego w mediach społecznościowych obserwują tysiące Polaków. Mężczyzna ma również swój kanał na YouTubie, gdzie udostępnia wideo z polecanymi daniami, najlepszymi i najgorszymi pozycjami wśród produktów społecznych, radzi też w kwestii zdrowego odżywiania i odchudzania.
Niedawno dietetyk przyjrzał się składowi ketchupów, by sprawdzić, których lepiej unikać. Okazuje się, że wsród sosów, które mają fatalny skład, jest uwielbiany przez Polaków ketchup znanej marki.
Mowa o produkcie firmy Pudliszki, który w składzie ma tylko 62% koncentratu pomidorów i 148 kalorii, 30 g cukru i 3 g soli na 100 g! Co więcej, jest to jeden z droższych ketchupów, które możemy kupić.
Na podium najgorszych ketchupów znalazł się także Kamis.
"Woda z dodatkiem koncentratu" - opisał ten produkt Michał Wrzosek. Produkt bowiem zawiera aż 2 razy mniej pomidorów niż w ketchupy dobrej jakości.
Trzecim ketchupem, przed którym przestrzega nas dietetyk jest należący do firmy Tortex sos w wersji łagodnej.
"Ma tylko 34% koncentratu, a w składzie: skrobia, woda i benzoesan sodu, który w nadmiarze może przyczyniać się do nasilenia stanu zapalnego w organizmie" - wyjaśnia Wrzosek.