W pierwszy weekend maja powraca największy festiwal food trucków w Łodzi. Na terenie Ogrodów Geyera zaparkuje aż 30 food trucków z całej Polski. Zaplanowane przystanki na kulinarnej mapie wydarzenia to między innymi: Meksyk, Azja, Włochy, Gruzja oraz Hiszpania. Wybór jest ciężki, ponieważ wiele sprzedawców kusi swoimi smakami, dlatego najlepiej skorzystać z wielu opcji.
Co zjemy?
Przedstawiciele kuchni gruzińskiej zaserwują uczestnikom chinkali, czyli aromatyczne pierożki w kształcie sakiewek, wypełnione esencjonalnym bulionem. Będą do wyboru w wersji mięsnej, warzywnej lub z tradycyjnym gruzińskim serem imeruli. Miłośnicy kuchni włoskiej będą mogli skosztować pysznej pizzy prosto z pieca opalanego drewnem. Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych smaków polecamy odwiedzić food trucka z kuchnią meksykańską. Znajdziecie tam między innymi: aromatyczne burrito, wypełnione dodatkami po brzegi taco oraz chrupiące nachos. W food trucku z kuchnią grecką pojawią się pity z warzywami, kurczakiem, wieprzowiną oraz serem halloumi, a także sałatka grecka i boxy. Nie zabraknie też klasycznych burgerów, holenderskiego kapsalonu, hot dogów oraz chrupiących frytek belgijskich.
Inne atrakcje
Najmłodsi uczestnicy będą mogli oddać się zabawie i poskakać na kolorowych dmuchańcach z postaciami z bajek oraz sprawdzić swoich sił na torze przeszkód. Nie zabraknie konkursów, w których najlepsi z najlepszych zgarną nagrody w postaci gadżetów lub bonów na jedzonko do wykorzystania w food truckach. Tradycyjnie odbędą się zawody jedzenia na czas. Odbędzie się także gra terenowa. Na uczestników wydarzenia poczeka strefa konsumpcyjna, strefa chill z leżaczkami i strefa z kolorowankami dla maluchów.
Polecany artykuł:
Kiedy odbędzie się wydarzenie?
Wydarzenie odbędzie się 6 i 7 maja 2023. Miejscem zlotu będą Ogrody Geyera przy ul. Piotrkowskiej 293/305. Pierwszego dnia sprzedawcy będą zachwycać swoimi posiłkami między 12 a 21, natomiast dzień później food trucki będą czynne godzinę później.