To warzywo nie ma sobie równych w walce z infekcjami
Według najnowszych danych Ministerstwa Zdrowia na grypę choruje obecnie 300 tys. osób. Statystyki zachorowań biją rekordy, a w aptekach brakuje leków. Jak w sezonie grypowym można wzmocnić odporność? Poprosiliśmy dietetyczkę, żeby wskazała nam jedno warzywo i jeden owoc, które nie mają sobie równych w stymulowaniu układu immunologicznego do walki z infekcjami. Pośród wszystkich superfoods świata wybrała typowo polskie produkty.
- "Czerwona kapusta. To nieco zapomniane warzywo jest dosłownie bombą składników odżywczych. Zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczać infekcje" – mówi nam Oliwia Poniatowska, dietetyczka enel-med. - "Swój intensywny kolor zawdzięcza antocyjanom – silnym przeciwutleniaczom, które działają przeciwzapalnie i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Pomagają również obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) i chronią naczynia krwionośne, co może zmniejszać ryzyko chorób serca".
Dietetyczka podkreśla, że wybór nie był podyktowany tylko zawartością witaminy C.
- "Dzięki wysokiej zawartości błonnika czerwona kapusta wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, co ma kluczowe znaczenie dla odporności. Do tego zawiera związki siarkowe, takie jak glukozynolany, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, mogą również wspomagać organizm w walce z komórkami nowotworowymi i hamować ich rozwój" – przekonuje Oliwia Piotrowska i dodaje, że dzięki wysokiej zawartości witaminy K i wapnia czerwona kapusta wspiera też mocne kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy i złamań. W kapuście są też takie składniki mineralne jak potas, magnez, żelazo czy selen.
Polecany artykuł:
Ten owoc wspiera ochronę przed przeziębieniami
Pośród wszystkich owoców, wybór padł na jabłka.
- "Podobnie jak kapusta, są bogate w witaminę C oraz przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Do tego zawierają kwercetynę – naturalny flawonoid o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, wspierający ochronę przed przeziębieniami" – wyjaśnia specjalistka enel-med.
Jabłka zawierają także dużo błonnika, zwłaszcza pektyn.
- "Dzięki temu korzystnie wpływają na florę jelitową, co ma kluczowe znaczenie dla silnej odporności. Ponadto dzięki zawartości błonnika regulują poziom cukru we krwi i wspierają zdrowie serca" – dodaje dietetyczka.
Happy End warzywniaka przy Narutowicza. Pani Basia wygrała spór z miastem