Smaki PRL. Quiz. Sprawdź, jak dobrze znasz kultowe dania tamtych lat

2025-07-25 17:53

Jak jadało się w czasach PRL? Jakie potrawy królowały w restauracjach, a jakie na domowych stołach? Dziś zabieramy was na wycieczkę w przeszłość. Rozwiążcie nasz quiz i sprawdźcie, jak dobrze pamiętacie kuchnię PRL.

Restauracja PRL

i

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ CC BY-SA 2.0 Restauracja hotelowa w czasach PRL

Pamiętacie te dania?

Kotlety z mortadeli, bryzol, deser sułtański - to przysmaki z czasów PRL, które część z nas wspomina z cieknącą ślinką, a część chciałaby szybko wyrzucić z pamięci. Kuchnia w Polsce Ludowej różniła się od tego, co dziś króluje na naszych stołach. Powodem były głównie niedobory produktów, które w obecnych czasach są łatwo dostępne dla każdego z pełnym portfelem. W czasach, gdy półki sklepowe świeciły pustkami, a zdobycie wielu produktów graniczyło z cudem, trzeba było wykazać się wyjątkową pomysłowością.

Brak luksusowych składników, a nawet podstawowych artykułów spożywczych, motywował kucharki i kucharzy do kreatywnego podejścia. Z pozoru skromne zapasy zamieniali w sycące i smaczne potrawy, które zaspokajały głód i cieszyły podniebienia. Szczególnie trudna była dostępność mięsa – było ono towarem reglamentowanym, a jego braki skłaniały do poszukiwania alternatyw. Właśnie wtedy narodziło się wiele kultowych przepisów, które – mimo skromnych składników – do dziś są wspominane z nostalgią i stanowią dowód na to, że ograniczenia mogą pobudzać kulinarną wyobraźnię.

Łódź Radio ESKA Google News

Sprawdź się w naszym quizie

Część z potraw, którymi zajadano się w PRL przetrwała do dziś, inne - odeszły w zapomnienie. Być może znajdziemy je jeszcze w starych zeszytach z przepisami, które prowadziły nasze mamy czy babcie. Niektóre jadało się wyłącznie od święta i przy uroczystych okazjach, zaś inne stanowiły powszechne dania dostępne dla każdego.

Przygotowaliśmy dla was quiz, który sprawdzi waszą kulinarną pamięć. Jakie potrawy królowały w tzw. punktach zbiorowego żywienia? Jakie przekąski serwowali gospodarze swoim gościom na prywatkach i innych spotkaniach towarzyskich? Co jadało się w restauracjach? Jaka potrawa zainspirowała twórców Paprykarza Szczecińskiego? Spróbujcie odpowiedzieć dobrze na wszystkie pytania!

Quiz PRL. Kotlety z mortadeli i deser sułtański – pamiętasz te smaki? Sprawdź się
Pytanie 1 z 10
Jaką inną nazwą określano w PRL-u popularne "zimne nóżki", szczególnie w kontekście ich składu?