Sezon na kurki. Jakie właściwości mają grzyby?
Kurki, te pyszne i aromatyczne grzyby, to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także bogactwo wartości odżywczych i potencjalnych korzyści dla zdrowia. Kurki są dobrym źródłem witamin z grupy B (szczególnie B2, B3 i B5), witaminy D (szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym), a także witaminy A i C.
Ponadto, znajdziemy w nich m.in. potas, żelazo, magnez, cynk i miedź, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Dobra informacja również dla osób dbających o figurę. Kurki są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość tłuszczu. Zawarty w kurkach błonnik wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Ergosterol natomiast jest prekursorem witaminy D2, która ma znaczenie dla zdrowia kości i odporności. W grzybach tych znajdziemy też chitynmannozę - unikalny polisacharyd, któremu przypisuje się właściwości przeciwpasożytnicze.
Ceny kurek 2025. Ile zapłacimy w tym roku za grzyby w marketach i na rynku?
Lato w pełni, a to oznacza, że kurki ponownie zawitały na półki sklepowe. A ile zapłacimy za te pyszne grzyby? Sprawdziliśmy!
Obecnie, w szczycie sezonu, w supermarketach często spotkamy kurki importowane, pakowane w plastikowe tacki po 200 gram. W Lidlu koszt takiego opakowania to 24,99 zł, co oznacza, że kilogram kurek kosztuje aż 124,95 zł!
Na targowiskach i bazarach za kurki zapłacimy zdecydowanie dużo mniej. Ceny wynoszą od 30 do 65 złotych za kilogram. Warto też sprawdzać oferty na stronach internetowych i grupach w mediach społecznościowych, gdzie znajdziemy grzyby od 25 złotych za kilogram, a cena zależy od wielkości zamówienia.