Spis treści
- Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
- Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
- Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
- Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!
Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku Niedziela Wielkanocne wypada 19 kwietnia, a Poniedziałek Wielkanocny, zwany Lanym Poniedziałkiem, 20 kwietnia.
Oczywiście święto to rządzi się swoimi prawami, a potrawy wielkanocne są nieodłącznym elementem tego czasu. Co najczęściej przygotowujemy na Wielkanoc? Wśród najpopularniejszych dań jest sałatka jarzynowa, jajka w niemal każdej postaci, barszcz biały lub żurek czy pieczone mięsa. Wśród słodkości kojarzących się z tymi świętami trzeba wymienić na pewno Mazurka czy paschę.
A czym właściwie jest pascha? Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, szczególnie popularna we wschodniej Polsce i w krajach, gdzie obchodzi się Wielkanoc w obrządku wschodnim. To deser na bazie twarogu, który uciera się z żółtkami, masłem, cukrem (lub miodem) i bakaliami. Często też dodawana jest do niego żurawina.
Polecany artykuł:
Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
Robert Makłowicz, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy i krytyków kulinarnych podzielił się swoim rodzinnym przepisem na paschę na swoim kanale na YouTube. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim prostota! Makłowicz stawia na tradycyjne składniki i sprawdzone metody, dzięki czemu pascha zawsze wychodzi idealna. A jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
By przygotować paschę według przepisu Roberta Makłowicza musimy mieć:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- kandyzowane skórki z pomarańczy,
- rodzynki,
- skórka z cytryny,
- szczypta soli.
Przepis na paschę wielkanocną jest niezwykle prosty. Oto jak przygotować idealny deser:
- Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Składniki wymieszaj.
- Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
- Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na małych oczkach, dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
- Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą.
- Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po tym czasie wyłóż paschę na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami czy skórką pomarańczy.
