Wielkanoc

i

Autor: Pexels/YouTube

wielkanoc 2025

Kremowa i prosta w przygotowaniu! Robert Makłowicz zdradza swój rodzinny przepis na paschę wielkanocną

2025-04-17 7:38

Czy można wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy? To chyba niemożliwe! Szczególnie, jeśli masz przepis od samego Roberta Makłowicza! Ten znany kucharz i smakosz nie wyobraża sobie świąt bez tego tradycyjnego deseru, z tym, że nieco go urozmaica. Paschę tę przygotujesz w oka mgnieniu, ale i w tym samym tempie zniknie z talerzy gości!

Spis treści

  1. Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?
  2. Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!
  3. Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis
  4. Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!

Potrawy na Wielkanoc. Czym jest pascha?

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku Niedziela Wielkanocne wypada 19 kwietnia, a Poniedziałek Wielkanocny, zwany Lanym Poniedziałkiem, 20 kwietnia. 

Oczywiście święto to rządzi się swoimi prawami, a potrawy wielkanocne są nieodłącznym elementem tego czasu. Co najczęściej przygotowujemy na Wielkanoc? Wśród najpopularniejszych dań jest sałatka jarzynowa, jajka w niemal każdej postaci, barszcz biały lub żurek czy pieczone mięsa. Wśród słodkości kojarzących się z tymi świętami trzeba wymienić na pewno Mazurka czy paschę. 

A czym właściwie jest pascha? Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, szczególnie popularna we wschodniej Polsce i w krajach, gdzie obchodzi się Wielkanoc w obrządku wschodnim. To deser na bazie twarogu, który uciera się z żółtkami, masłem, cukrem (lub miodem) i bakaliami. Często też dodawana jest do niego żurawina. 

Wielkanocna pascha według Roberta Makłowicza. To rodzinny przepis!

Robert Makłowicz, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy i krytyków kulinarnych podzielił się swoim rodzinnym przepisem na paschę na swoim kanale na YouTube. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim prostota! Makłowicz stawia na tradycyjne składniki i sprawdzone metody, dzięki czemu pascha zawsze wychodzi idealna. A jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. 

Pascha Roberta Makłowicza. Składniki i przepis

By przygotować paschę według przepisu Roberta Makłowicza musimy mieć:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta kardamonu,
  • kandyzowane skórki z pomarańczy,
  • rodzynki,
  • skórka z cytryny,
  • szczypta soli.

Przepis na paschę wielkanocną jest niezwykle prosty. Oto jak przygotować idealny deser:

  1. Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Składniki wymieszaj.
  2. Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
  3. Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na małych oczkach, dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
  4. Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą.
  5. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Po tym czasie wyłóż paschę na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami czy skórką pomarańczy.
FB ESKA_Co robi żona Roberta Makłowicza?
Łódź Radio ESKA Google News

Nietypowe potrawy na wielkanocny stół. Zaskoczysz nimi swoich gości!

Jemy co chcemy
Pikantne jajka