Proszek z Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego już wkrótce stanie się składnikiem żywności produkowanej na rynku unijnym - informuje portal farmer.pl. Komisja Europejska wydała właśnie zgodę na wprowadzenie do obrotu produktów żywnościowych, powstałych na bazie mąki ze świerszczy. Nowe przepisy mają wejść w życie 24 stycznia.
Oznacza to, że mąka ze świerszczy domowych stanie się składnikiem wielu produktów spożywczych, takich jak chleb, bułki, batony zbożowe, herbatniki, krakersy, napoje piwopodobne, a nawet czekolada. W rozporządzeniu wymienione zostały także przetwory mięsne oraz sosy. Proszek z insektów stanie się także składnikiem gotowych potraw, szczególnie pizzy, zup w proszku oraz dań na bazie makaronu, ziemniaków oraz roślin strączkowych. Lista produktów jest długa.
Zezwolenie jak na razie otrzymała jedna firma. Mowa o Cricket One Co. Ltd. Korporacja zabiegała o zgodę Komisji Europejskiej od 2019 roku. Po pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności komisja dała w końcu zielone światło, jednakże zezwolenie będzie obowiązywało przez 5 lat.