Kulinarne inspiracje
Szefowie kuchni wykazali się kreatywnością, prezentując różnorodne interpretacje obowiązkowych składników. Wśród dań głównych znalazły się m.in. makaron z delikatnym sosem z korzenia pietruszki oraz puree z pietruszki podane z polędwiczką. Desery zaskakiwały formą i smakiem, oferując takie propozycje jak "Bananowelove pod kołderką" czy "Baśń o pietruszce".

i
Rywalizacja o Lilie Smakosza
Tradycyjnie podczas festiwalu przyznano nagrody "Lilia Smakosza" dla najlepszych dań. Zarówno w kategorii Danie główne, jak i Deser, zwyciężyła Restauracja Herbowa z potrawami: „Pietruszkowe gratin Białej Damy” oraz „Róża Hrabiny”.
Drugie miejsce w obu kategoriach zajęła PrzyStań u MikSera, natomiast trzecie, również w dwóch kategoriach, Pierogarnia pod 30ką.

i
Festiwalowe atrakcje
Oprócz degustacji, uczestnicy festiwalu mogli cieszyć się dodatkowymi atrakcjami, takimi jak koncert zespołu Band Uniejów oraz animacje przygotowane przez ekipę Radia ESKA. Wydarzenie odbyło się w ramach akcji "Smakowite spacery po Uniejowie", umożliwiającej gościom odkrywanie kulinarnych perełek miasta.
XII Uniejowski Festiwal Smaków po raz kolejny udowodnił, że Uniejów to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a lokalna kuchnia potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy.