Zupa grzybowa według Magdy Gessler. Sekretem są dwa nieoczywiste składniki
Przed nami święta Bożego Narodzenia, które dość często są dla gospodyń dość stresujące. Zastanawiamy się, jak przygotować świąteczne potrawy, tak by każdego zadowolić. Szczególnie, kiedy pierwszy raz organizujemy u siebie spotkanie wigilijne.
Przepisów na dania, które zachwycą bliskich jest mnóstwo, a więc mamy z czego wybierać. My jednak prezentujemy Wam przepis na zupę grzybową według Magdy Gessler, która naprawdę za każdym razem wychodzi wyborna!
Sekretem zupy są dwa, dość nieoczywiste składniki, dzięki którymi zupa ma głęboki smak. Pierwszy to...pięćdziesiątką wódki. Jak tłumaczy restauratorka, wystarczy dodać odrobinę alkoholu, aby zupa zyskała jeszcze lepszy smak, a wywar był klarowny. Gessler uspokaja - alkohol wyparuje w trakcie gotowania.
Drugi składnik to zakwas na żur. Ten prosty i łatwo dostępny produkt pysznie łączy się z grzybami leśnymi. Wigilijna zupa grzybowa z wódką i zakwasem to mocny i głęboki smak oraz przyjemny aromat.
Wigilia 2024. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, choć nie zawsze tak było. Kiedyś przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Następnie liczbę dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Obecnie uważa się, że liczba 12 ma przypominać nam o dwunastu apostołach.
Na stole królują przede wszystkim ryby, kapusta z grzybami, pierogi czy barszcz czerwony. Co ciekawe, większość potraw ma swoją symbolikę. Oto, co oznaczają:
- Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
- Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
- Kutia i mak - kutia ma ułatwić pojednanie z Bogiem, natomiast kluski z makiem oznaczają dostatek i urodzajność
- Grzyby - symbol siły i zdrowia
- Piernik - symbol dobrobytu
- Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę