Trwają przygotowania do wigilii dla najbardziej potrzebujących łodzian. Jest potrzebnych wiele rąk do pracy, ponieważ tej jest bardzo dużo. Swoją chęć do wzięcia udziału w wydarzeniu wyraziło mnóstwo osób, dlatego wigilia wymaga masę przygotowań.
- 400 osób w wersji stacjonarnej, spotkamy się w Wigilię w południe w hali EXPO i 600 osób, które już od piątku będą otrzymywać paczki z produktami wigilijnymi i przygotowanymi potrawami -mówi Piotr Kowalski, wicedyrektor MOPSu.
Polecany artykuł:
Ilość przygotowywanego jedzenia naprawdę robi wrażenie. Celem organizatorów jest zapewnienie przyjemnych świąt wszystkim uczestnikom, dlatego też nikt nie może wyjść z wigilii głodny.
- 400 litrów czerwonego barszczu, ponad 5,5 tys. uszek, smażymy ok. 300 kg karpia, mamy 200 kg kapusty z grzybami i 200 kg kapusty z grochem, lepimy 2 tys. pierogów. Oprócz tego będzie kompot, makiełki i ciasta - dodaje Michał Bogusławski z Zupy na Pietrynie.
Organizatorzy nadal potrzebują około dwudziestu osób do pomocy - chętni mogą się zgłaszać na fejsbukowych profilach Zupy na Pietrynie i Centrum Służby Rodzinie.