Niebo Focaccia przy Piotrkowskiej 102
Restauracja serwuje włoskie, wytrawne wypieki. Youtuber wziął w niej focaccie mortadella. Gdzie jest ser, pomidor, pistacje, pesto, rukola, sos pomidorowy i mozzarella.
Od razu pochwalił kawałki za grubość i wielkość ciasta. Po spróbowaniu dalej był zadowolony przede wszystkim z ciasta. Było puszyste i chrupiące. Dodał, że akurat ten rodzaj dania, który wybrał ma dobrane składniki w taki sposób, że idealnie łączą kremowość z chrupiącymi pistacjami.
Kolejnym testowanym daniem była kanapka Straciatella e tartufo, w której można znaleźć ser stracciatella, pastę z trufli, rukolę i szynkę cotto. W przeciwieństwie do focacci są one robione na bieżąco. Ta, również bardzo mu smakowała.
Kawałek focacci kosztował 29 zł, a kanapka 39 zł. Jednak, są też tańsze wersje tych dań.
Według Macieja jest to miejsce idealne miejsce zarówno na śniadanie, kolację i wszystkie posiłki w trakcie dnia. YouTuber pochwalił także wielkość porcji, którymi naprawdę można się najeść.
Słodko czy wytrawnie przy Piotrkowskiej 101
Z racji, że wcześniej Maciej zjadł coś wytrawnego teraz zdecydował się na słodycze. Wybrał cynamonkę z pudrem, lukrem i borówkami na wierzchu. Stwierdził, że lepi się ona tylko z zewnątrz, a nie od środka, jednak nie oznacza to, że jest sucha. Pochwalił jej smak.
Za jedną cynamonkę przyszło zapłacić 14 zł.
Hot Air Cafe przy Piotrkowskiej 217
Po śniadaniu i czymś słodkim przyszła pora na kawę. Youtuber wraz z partnerką zdecydowali się na dripa z ziarnami z palarni Rum Baba z Amsterdamu. Dodatkowo, wzięli kawy z Kostaryki i Etiopii.
Kawa z dripa w tym miejscu kosztowała 17 zł.
Maciej docenił także wystrój, a dokładnie ścianę z pustymi opakowaniami po ziarnach z różnych palarni. To pokazuje jak szeroki wybór w kawie mamy na miejscu.
Dzielna 43 przy Narutowicza 43
To restauracja, która słynie z bardzo dobrej pizzy neapolitańskiej. Jednak, są tam także przystawki czy dania obiadowe.
Maciej zdecydował się na nieco ostrzejszą pizzę, w której są włoskie pomidory, ostra kiełbasa salsiccia piccante, marynowane jalapeno, czosnek, burrata i miód bazyliowy.
Już sam wygląd pizzy był bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Wbrew pozorom w pierwszym kęsie wiodącym smakiem była bazylia, później kremowość od burraty i miód. Dopiero później poczuł kiełbasę, która według niego ma w sobie naprawdę dużo smaku.
Zapłacił za nią 46 zł, jednak to jedna z najdroższych pizz w karcie. Te zaczynają się już od 24 zł.
Rebernia, Manufaktura
To ukraińska sieciówka, która w tym roku zawitała do Łodzi. Mięso jest przygotowywane na kręcącym się ruszcie i jest opalane drewnem. Klienci mogą zobaczyć cały proces pieczenia mięsa. Wrażenie robi także sposób podania. Ponieważ jest ono krojone wielkim tasakiem tuż przy stoliku. Dodatkowo, w tym lokalu do jedzenie używa się wyłącznie rąk, co też jest pewną ciekawostką.
Sam smak zadowolił YouTubera, jednak zwrócił uwagę na stosunkowo małą ilość mięsa i to, że nie odchodzi ono łatwo od kości, co jednak dla niego nie jest minusem. Mimo to stwierdza, że jedną porcją żeberek każdy powinien się najeść.