W maju artykuły tłuszczowe potaniały średnio o 10 proc. rdr.
- Od dłuższego czasu ceny rzepaku, czyli głównego surowca do produkcji oleju i art. olejowych w Polsce, wykazują tendencję spadkową. Warto wskazać również, że w 2022 roku masło znacząco podrożało, w związku z czym kolejne wzrosty w 2023 roku charakteryzowała mniejsza dynamika, a obecnie mamy do czynienia ze spadkiem cen w całej kategorii produktów - mówi dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito.
Dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito dodaje, że do comiesięcznych spadków cen produktów tłuszczowych przyczyniły się w ubiegłym roku rekordowe zbiory roślin oleistych, które znacząco zwiększyły podaż surowców na rynku krajowym. Ponadto część tych produktów trafiła do Polski z Ukrainy, co dodatkowo obniżyło ich ceny.
– Obecnie obserwujemy stopniowe wyczerpywanie się zapasów z zeszłego roku. To zjawisko, w połączeniu z potencjalnym spadkiem tegorocznych zbiorów z powodu przymrozków, może wkrótce doprowadzić do wzrostu cen. Należy więc spodziewać się, że w najbliższym czasie artykuły tłuszczowe zaczną drożeć – ostrzega dr Joanna Wieprow.