
Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić
Potrawy
Dynia posiada w sobie wiele wartości spożywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Przy okazji nie ma zbyt wielu kalorii. W 100 g miąższu ma ok. 27 kcal, przy czym jest bardzo sycąca. Dodatkowo, stanowi doskonałe źródło błonnika, beta-karotenu, potasu i kwasu foliowego.
Z dyni można przygotować mnóstwo potraw. Są to chociażby zupy, kremy, gulasze, placki, pasty, zapiekanki czy sałatki.

Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić
Pestki dyni
Nie tylko miąższ, ale także pestki dyni są bardzo smaczne i zdrowe. Można je jeść nawet gdy są surowe i nieuprażone. Zawierają cynk oraz lecytyny. Dodatkowo, wspomagają przemianę materii.
Zdrowy jest również olej z pestek dyni. Obniża on poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.

Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić
Słodkości
Tworząc słodkie wypieki składnikiem, o którym myślimy na pewno nie jest dynia. A może to błąd? Może ona nadać naprawdę nieoczywistego smaku i urozmaicić wiele przepisów.
Wasi goście na pewno będą oszołomieni jeśli zamiast zwykłych ciastek do kawy podacie im sernik, muffinki, racuchy, pączki czy drożdżówki, które zawierają w sobie dynię.

Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić
Nalewka
O nalewce z dyni mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób ją piło. Te nieoczywiste smaki mogą być idealne podczas jesiennych wieczorów – oczywiście z umiarem.
Do przygotowania takiej nalewki potrzeba miąższu, który pokryje ¾ objętości naczynia. Następnie zalewamy ją ok. 70% alkoholem. Ważne, aby każda część dyni miała z nim kontakt. Po miesiącu należy dodać ok. 300 g cukru (wszystko zależy od wielkości naczynia i jak słodką chcemy nalewkę). Dobrym dodatkiem będą goździki czy imbir. Całość trzymamy w słoiku aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec trzeba pamiętać, aby całość dobrze przefiltrować podczas przelewania do butelek.

Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić
Ozdoby
Dynia już sama w sobie jest świetną jesienną ozdobą. Nie trzeba z nią nic robić, wystarczy postawić ją na stroiku, a ona nada świetnego jesiennego klimatu.
Jednak ci, którzy lubią poczuć Halloweenowy klimat powinni przygotować świecznik z dyni. Wystarczy wyciągnąć z niej miąższ, a zewnętrzną część wykroić w taki sposób, aby idealnie pasowała do wnętrza. W tym przypadku jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i umiejętności plastyczne twórcy. Dodatkowo, można idealnie dopasować wielkość czy kształt dyni, aby w pełni spełniła nasze oczekiwania.